Pikante tonijnrol met verse tonijn en sriracha

Bereidingstijd: Minder dan 30 minuten
Ontvang meer recepten

Ontvang meer recepten als deze in mijn mail

Thuis sushi maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Koop gewoon de verste tonijn die je kunt vinden, meng het met mayo, sriracha, sesamzaadjes en dinner is (almost) ready. Wij mochten dit heerlijke recept uit het kookboek Japan Easy van Tim Anderson met jullie delen.

Tim: 'Ik koos deze eigentijdse Amerikaanse sushiklassieker vooral ter illustratie van de techniek voor het maken van makiz-sushi, ofwel sushirollen. Als je de techniek eenmaal in de vingers hebt, kun je op deze manier sushirollen maken met een vulling naar keuze. De keus viel op pikante tonijnrollen omdat… nou gewoon, omdat ze superlekker zijn. Niet het toppunt van Japanse verfijning maar wel de sushi die ik het allerlekkerst vindt. Dit recept werkt trouwens ook goed met sint-jakobsschelpen in plaats van tonijn'.

Ingrediënten voor Pikante tonijnrol met verse tonijn en sriracha

verse tonijn, in blokjes
bosuitjes, gesnipperd
mayonaise
sriracha of andere chilisaus (naar smaak meer of minder)
geroosterd sesamzaad
vel nori, in de lengte gehalveerd
sushirijst
koud water
rijstazijn
suiker
zout

Benodigdheden

Kookpan, schone theedoek, schaal, spatel, sushimatje

Bereiding

  1. Spoel de rijst met water tot het spoelwater helder is. Laat de rijst 10 minuten rusten. Zet de rijst met 350 milliliter koud water op en kook circa 2 minuten op hoog vuur. Kook de rijst daarna verder, circa 5 minuten op middelhoog vuur. Draai het vuur nog lager en kook de rijst nogmaals circa 8-12 minuten op het laagste vuur. Draai het vuur uit en laat de rijst circa 15 minuten rusten met een theedoek en daarop de deksel op de pan. Spreid de rijst uit in een brede bak of kom, zodat de rijst iets af kan koelen. Verdeel sushi azijn, suiker en zout over de rijst.
  2. Meng in een kom de tonijn met de bosuitjes, mayo, sriracha en het sesamzaad.
  3. Houd een kom met water bij de hand, zodat je tussentijds je handen kunt bevochtigen, waardoor de rijst minder aan je vingers plakt. Leg het vel nori met de glanzende kant omlaag op een schone, droge theedoek of een servet van textiel. Bevochtig je handen met water, schud ze af en spreid met je vingers de rijst in een gelijkmatige laag uit over de nori, maar laat een rand van circa 3 cm vrij aan de verste kant van de nori (daarmee sluit je de rol).
  4. Spreid het pikante tonijnmengsel in een rijtje uit langs de voorste rand van de rijst, op circa 1 cm van de rand. Nu gaan we rollen. Rol met behulp van de theedoek de voorste rand van de nori over de vulling heen en druk voorzichtig maar stevig aan. Rol zo het geheel op tot de verste rand van de nori. Bevochtig dan je vingers met een beetje (niet te veel) water en bevochtig hiermee de onbedekte reep nori. Druk de rand stevig aan, zodat hij gesloten is. Met een beetje goede wil heb je nu een stevige, hechte sushirol met pikante tonijnvulling. Snijd hem met een scherp, bevochtigd mes in plakjes en serveer ze met het gebruikelijke garnituur.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek Japan Easy van Tim Anderson.

Stuur ons je reactie

Stuur ons je reactie

Bewaar dit recept in mijn email

Wekelijkse inspiratie

Mis nooit meer een recept

Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Advertentie
Advertentie
2023 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.