Pan bagnat niçoise: een traditioneel Provençaalse sandwich

Bereidingstijd: 1 uur+
Ontvang meer recepten

Ontvang meer recepten als deze in mijn mail

Dit is nou echt zo'n broodje waar je van gaat watertanden, alleen bij de foto al. Misschien niet zo snel in elkaar geflanst als een boterham met pindakaas, maar stel jezelf eens voor: je hebt tussen de middag, of misschien zelfs wel eind van de middag even tijd om handen. Je gooit een tonijnsteak in de pan, schenkt een goed glas wijn in en je gaat echt even zitten voor de (late) lunch. Het zonnetje schijnt op je bol en de vogeltjes fluiten vrolijke liederen: een oase van rust, wie weet doe je eens gek en pak je er een boek bij. Een moment voor jezelf en een lunch zo goed, zoiets heb je in tijden al niet gegeten.

Wij liepen tegen dit recept aan uit het boek: Het Franse Kookatelier en besloten dat precies de lunch is die je gewoon een keer gemaakt moet hebben. Ik bedoel je moet jezelf af en toe ook even kietelen he? En hoe doe je dat nou beter deze klassiek Franse parel?

'Als eerbetoon aan Laurents Provençaalse afkomst koken we in de warme zomermaanden vaak Zuid-Franse gerechten. Zo beleven we de keuken van de Provence bij ons thuis in Bourgondië. We maken dankbaar gebruik van tomaten en aioli en we genieten van maaltijden in de tuin. Voor picknicks kiezen we stevige pan bagnat niçoise, een traditionele Provençaalse sandwich. Pan bagnat is lekker knapperig vanbuiten maar zacht vanbinnen. Je snijdt hiervoor een boule (rond Frans brood) doormidden en vult het met laagjes groene salade, aangemaakt met ansjovisvinaigrette, gekookte eieren, kort gebakken tonijn, kappertjes en tomaten'. - Marjorie Taylor en Kendall Smith Franchini

Ingrediënten voor Pan bagnat niçoise: een traditioneel Provençaalse sandwich

extra vierge olijfolie, plus extra om te besprekelen
verse citroensap
tenen knoflook, geperst
tonijnsteaks van 115-140 gram
sperziebonen
kleine bos radijsjes
nicoise olijven, ontpit
kleine harde bollen/pita's
gemengde slablaadjes
ansjovis vinaigrette
middelgrote oertomaten in plakjes van 1 cm dik
grote, hardgekookte eieren in partjes
gezouten kappertjes, afgespoeld
basilicumblaadjes

Benodigdheden

Bereiding

  1. Meng in een gratinschaal waar de tonijnsteaks naast elkaar in passen de olijfolie met het citroensap, de knoflook en wat zout en peper. Wentel de tonijnsteaks door de marinade. Laat ze afgedekt 1 uur marineren in de koelkast, onder af en toe keren.
  2. Blancheer de sperziebonen, laat ze schrikken in ijswater, zodat ze hun kleur behouden, en laat ze uitlekken op een schone theedoek. Snijd de radijsjes met een roestvrijstalen dunschiller in langwerpige plakjes.
  3. Verhit een grote sauteerpan met dikke bodem op matig tot hoog vuur. Neem de tonijnsteaks uit de marinade en leg ze direct in de pan. Schroei ze in circa 2 minuten dicht, keer ze en bak ook de andere kant circa 2 minuten, zodat ze vanbuiten goudbruin maar vanbinnen nog rose zijn. Leg ze op een snijplank en snijd ze in dunne plakjes.
  4. Schep in een grote kom de sperziebonen, radijsjes en olijven om. Sprenkel de ansjovisvinaigrette erover en schep de salade zorgvuldig om.
  5. Snijd de boules (harde bollen of pita) horizontaal doormidden. Besprenkel de snijvlakken met wat olijfolie. Breng de slablaadjes, tomaten, tonijn, eieren en bonensalade aan op de onderste helften en bestrooi ze met de kappertjes, het basilicum, zout en peper. Dek af met de kapjes en serveer.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek: Het Franse Kookatelier van Marjorie Taylor en Kendall Smith Franchini.

Stuur ons je reactie

Stuur ons je reactie

Bewaar dit recept in mijn email

Wekelijkse inspiratie

Mis nooit meer een recept

Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Advertentie
Advertentie
2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.