Als het koud is vind ik het heerlijk om zelf kippensoep te maken. Het is super makkelijk en zo lekker, zeker als je niet helemaal fit bent of een beetje verkouden. Het wordt niet voor niets in de volksmond “Joodse Penicilline” genoemd. Kippenbouillon is echt al eeuwen de beste remedie tegen verkoudheid of griep. Ik gebruik het liefste hele kippen. Super tof om te doen en ook helemaal niet moeilijk.
Ingrediënten voor Vanaf scratch: home made kippensoep
Bereiding
Bereiding kip snijden
- Snijd de poten in, trek ze naar achteren en snijd los.
- Herhaal bij de vleugels
- Snijd beiden filets eraf over het bot.
- Nu hou je het karkas en de hele bouten over. Eventueel kun je de dijen er ook nog af snijden.
Bereiding ouderwetse zelfgemaakte kippensoep
- Doe de kippen in een soeppan met het water.
- Snijd de groentes in grove stukken (uien met schil, prei in ringen, winterwortel in stukken).
- Kneus de zwarte peperkorrels en de citroengras. Plet de knoflook.
- Voeg alles toe aan de soeppan en voeg als laatste de laurier, limoenblaadjes en bladpeterselie toe.
- Breng het geheel aan de kook en schuim het eventueel af.
- Zet het vuur laag en laat het geheel voor 3 uur zachtjes doorkoken.
- Zeef de soep in een grote bolzeef. De groenten kun je wegdoen.
- Breng de soep eventueel op smaak met een snufje zout.
Maak nu de soep af hoe jij hem het liefste hebt. Ik houd zelf het meeste van een Aziatische soep. Ik voeg dan een beetje kokosmelk, Aziatisch gekruide kip, taugé en bosui toe.
Liever de klassieke versie? Voeg dan wat vermicelli, wortel, prei, ui en veel gegaarde geplukte kip toe!