Ingrediënten:
- 1 rode ui
- 2 aubergines
- 6 tomaten
- 500 gr kruimige aardappels
- 1 zakje Griekse kruidenmix
- 250 gr rundergehakt
- 100 gr harde Italiaanse kaas
- 1 Komkommer
- 3 tenen knoflook
- Munt
- 200 ml yoghurt
- olijfolie
- zout en peper
Kookgerei: keukenpapier, pureestamper, ovenschaal, rasp.
Bereiden:
Moussaka:
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Pel en snipper de ui. Snijd de aubergines in lange dunne plakken en bestrooi met een snuf zout. Laat 10 minuten trekken en dep daarna droog met keukenpapier. Snijd de tomaten in blokjes.
- Schil en kook de aardappels. Stamp ze met de helft van de kruidenmix tot een luchtige puree.
- Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit hierin de ui. Voeg het gehakt toe en bak rul en bruin. Voeg de tomaten en de rest van de kruidenmix toe. Laat dit geheel circa 10 minuten bakken.
- Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Bouw hierin de moussaka in laagjes op. Begin met een laag van het gehakt-tomaten mengsel, hierna de aubergine, enzovoorts. Eindig met een laag aardappelpuree. Rasp hier de kaas overheen.
- Plaats de ovenschaal circa 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Tzatziki:
- Snijd een kwart van de komkommer en rasp deze. Pers de knoflooktenen. Snijd 10 muntblaadjes in dunne reepjes. Meng de munt, komkommer en knoflook met de yoghurt. Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de moussaka met de verse tzatziki.