Ingrediënten voor de kruidige lamsbout:
- 1 lamsbout van ongeveer 2,25 kilogram met been
Marinade
- 7,5 centimeter gemberwortel
- 1/2 citroen
- 90 gram blanke amandelen
- 250 milliliter volle yoghurt
- 1 eetlepel gemalen kaneel
- 1 eetlepel gemalen koriander
- 1 ½ theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel gemalen kardemom
- 1 theelepel chilipoeder
- 2 theelepels zout
- 50 gram pistachenoten
- Sal de Ibiza met gedroogde bloemblaadjes (optioneel)
Bereiden:
- Een dag van tevoren: snijd de lamsbout rondom kruislings door het vel heen in. Schil en rasp voor de marinade de gemberwortel. Rasp de schil van de citroen fijn en pers het sap uit. Hak de amandelen fijn.
- Meng alle ingrediënten voor de marinade. Leg de lamsbout op een groot vel vershoudfolie en smeer het rondom met de marinade in. Verpak het goed in vershoudfolie en leg het vlees 1 dag in de koelkast.
- De dag zelf: verwarm de oven ongeveer 2,5 uur voor serveren voor op 180 °C. Haal de lamsbout uit de folie en leg deze in een ovenschaal. Schenk er 125 milliliter water in en dek de schaal losjes af met aluminiumfolie. Zet de schaal in de oven en rooster het vlees ongeveer 130 minuten.
- Verwijder de aluminiumfolie en laat de lamsbout verder garen totdat deze mooi goudbruin is.
- Haal de lamsbout uit de oven en dek losjes af met aluminiumfolie. Laat het vlees 15 minuten rusten. Hak intussen de pistachenoten grof.
- Snijd de lamsbout aan en verdeel het vlees over de borden. Bestrooi met de grof gehakte pistachenoten en eventueel de Sal de Ibiza.