Ingrediënten
- 1 tros tomaten circa 750 gr
- 2 rode paprika
- 2 komkommers
- 1 sjalot
- 2 tenen knoflook
- 1 groene paprika
- 1 rode chilipeper
- olijfolie
- witte wijnazijn
- peper en zout
Kookgerei: kookpan, schuimspaan, blender.
Bereiding
- Breng een pan water aan de kook. Verwijder eventueel het kroontje van de tomaat en kerf de tomaat aan de onderkant kruislings in. Doe de tomaten in het hete water tot het velletje om krult. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat ze schrikken onder koud stromend water. Ontvel de tomaten.
- Halveer de rode paprika en verwijder de zaadlijsten. Snijd in grove stukken. Schil 1½ komkommer en snijd in grove stukken. Snijd de gepelde tomaten in grove stukken. Pel en snipper de sjalot. Hak 2 tenen knoflook grof.
- Doe de groente, ui en knoflook met 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel witte wijnazijn en 150 ml koud water in een blender en maal tot een gladde soep. Breng op smaak met peper en zout.
- Zet de gazpacho afgedekt minimaal 2 uur in de koelkast.
- Snijd ondertussen de rest van de ongeschilde komkommer in de lengte in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Garneer hiermee de gazpacho.
- Halveer de groene paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
- Halveer de rode peper, verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees heel fijn.
- Serveer de groene paprika en rode peper in aparte bakjes bij de gazpacho zodat iedereen dit naar eigen smaak kan toevoegen.