Een geluksmomentje, geserveerd op een rondzwervend dienblad, in een kamer vol een lachende en beleefde mensen is toch wel de ronde - bitterbalachtige - vorm van arancini. Deze golfballen van gefrituurde risotto redden je van hongergevoelens of van 'open bar meets empty stomach' fouten. Een uitkomst als het om leftover risotto gaat en een favoriet op de borrel.
Ingrediënten voor Italiaanse arancini, beter bekend als risottoballetjes
Bereiding
- Verhit de olijfolie in een grote hoge pan en fruit de ui op middelhoog vuur. Voeg na 3 minuten de fijngehakte knoflook toe en bak mee tot de uien glazig zijn.
- Voeg de risotto toe en bak 2 minuten. Schenk dan de wijn erbij, laat dat voor de helft verdampen.
- Voeg de hete bouillon toe tot de risotto rijst net onder water staat.
- Laat zachtjes koken en voeg steeds wat bouillon toe zodat het niet droog komt te staan.
- Voeg de blaadjes oregano en fijngesneden rode peper toe. Rasp de schil van de citroen en voeg toe aan de risotto.
- Wanneer de bouillon op is, zou de risotto gaar moeten zijn. Voeg de parmezaanse kaas en roomboter toe en roer goed door. Laat dit even afkoelen.
- Schep met een ijsschep balletjes van de risotto. Haal deze door bloem, vervolgens door losgeklopte eieren en dan door de panko.
- Leg de helft van de risottoballetjes op de Whirlpool Crisp plaat en spray de balletjes nog in met wat bakspray. Zet Fresh Food stand aan en vul het gewicht van de balletjes samen in. Draai de balletjes halverwege de bereidingstijd nog even om. Binnen enkele minuten heb je knapperige risotto balletjes uit de oven!
- Serveer met partjes citroen en rucola.
PS. Heb je de Whirplool Crisp oven niet tot je beschikking? Dan kun je het best even frituren.
PS2. Maak dit recept met je left-over risotto!