Ingrediënten voor Ethiopisch gekruide aubergine met yoghurtkruidensaus van juutlovesfood
Benodigdheden
- Oven met bakplaat en bakpapier
- Kleine kom
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd met een scherp mes een kriskras patroon in beide auberginehelften. Snijd niet dieper dan halverwege de aubergine anders verlies je alle lekkere auberginesappen en ingewreven kruiden.
- Wrijf elke aubergine helft in met 3 eetlepels olijfolie en voeg de peper, zout en berberkruiden toe.
- Bekleed de ovenplaat met een bakpapiertje en plaats de helften van de aubergines de plaat met de opengesneden kant naar boven.
- Rooster de auberginehelften 35 tot 40 minuten in het midden van de oven. De aubergine is klaar als het vlees zacht en romig is.
- Terwijl de aubergine in de oven staat, bereid je de yoghurtsaus door eenvoudigweg alle ingrediënten in een kleinere kom te doen en goed te mengen. Als je klaar bent, zet je de saus opzij.
- Haal de aubergine uit de oven en leg de helften op een bord, voeg wat yoghurtsaus toe en maak het gerecht af met eetbare viooltjes.
Tip: je kunt berberkruiden kopen in de supermarkt, maar als je tijd en zin hebt kun je het ook zelf maken, het smaakt zoveel beter! Hier is het recept van mijn zelfgemaakte mix:
Berber kruidenmix – deel 1:
- 10 teentjes knoflook
- 5 theelepels korianderzaadjes
- 4 theelepels fenegriekzaden
- 4 theelepels zwarte peperkorrels
- 4 theelepels pigmentkorrels
- 12 kardemomzaden (schil verwijderd)
- 4 theelepels grof Keltisch zeezout
Berber kruidenmix – deel 2:
- 9 theelepels paprikapoeder
- 4 theelepels knoflookpoeder
- 4 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel nootmuskaatpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 4 theelepels cayennepoeder
Bereiden:
- Maal in een vijzel het eerste deel van de kruidenmix fijn. Voeg het tweede deel van de kruidenmix toe en meng goed. Bewaar in een glazen weckpot in een donkere opslagkast.