De Home Made Chefs zijn naast koken natuurlijk ook gek op kookboeken. Eén van onze favoriete boeken is Mezze van Salma Hage. In het boek legt ze eerst het principe van een mezze-tafel uit en geeft ze vervolgens heel veel lekkere recepten om een tafel mee te vullen.
Het voordeel van het maken en eten van mezze: bijna alle gerechten kunnen van tevoren worden bereid. De tafel staat vol met gerechtjes, waardoor iedereen zelf kan kiezen waar hij of zij trek in heeft. Lekker mixen en matchen dus!
Eentje die het altijd goed doet is deze clementine salade met zwarte olijven. Lekker zomers:
'Olijven met sinaasappels klinkt als een ongewone combinatie, maar dit gerecht komt oorspronkelijk uit Marokko, waar de twee ingredienten in de hete Noord-Afrikaanse zon rijpen. Neem kalamataolijven, met hun gladde velletje, in plaats van de verschrompelde, droge zwarte olijven die zo zout zijn en de andere smaken overweldigen. Ik gebruik walnootolie in dit gerecht, maar Marokkanen zouden arganolie nemen. Die is trouwens ook geweldig om je haar mee te verzorgen'
Ingrediënten voor Clementine salade met zwarte olijven
Bereiding
- Verhit 2 eetlepels walnootolie in een kleine koekenpan op matig vuur. Leg als de olie heet is de clementinehelften er met het snijvlak omlaag in en bak ze circa 4 minuten, tot ze gekaramelliseerd en kleverig zijn.
- Snijd intussen de onderkant van de sinaasappels, zodat ze recht op de snijplank blijven staan. Gebruik een scherp mes om de schil en het witte vlies er naar beneden af te snijden, zodat er geen wit vlies meer aan zit en je alleen het feloranje vruchtvlees ziet. Snijd de sinaasappels overdwars in zo dun mogelijke plakken en probeer zo veel mogelijk sap op te vangen (inclusief eventuele stukjes weggesneden schil met vruchtvlees). Leg de plakken op een groot bord en haal eventuele pitjes eruit.
- Laat de clementines als ze klaar zijn op een plank afkoelen. Schenk het opzij gehouden sinaasappelsap in dezelfde pan met de overgebleven eetlepel walnootolie en verwarm dit op laag vuur.
- Schil de clementines als ze voldoende zijn afgekoeld dat je ze kunt vastpakken en scheur het vruchtvlees in onregelmatige stukjes. Strooi die over de sinaasappelplakken, samen met de gehakte olijven en muntblaadjes. Sprenkel het opgewarmde sap en de walnootolie erover en voeg zout en peper toe. Laat de salade 15 minuten staan om de smaken op elkaar te laten inwerken en zet hem dan op tafel.
Benieuwd geworden naar het boek van Salma Hage? Het is te koop via Unieboek | Het Spectrum.