Dit is de perfecte mix van een Italiaanse cheesecake en een zachte kruimeltaart. Hij bevat bloemige honing en frisse citroen terwijl de polenta en het maanzaad er beet aan geven. Van nature glutenvrij, alleen met honing gezoet en op magische wijze vochtig zonder te zwaar te zijn. - David Frankiel
Ingrediënten voor Citroen-ricottacheesecake op zijn kop
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 150 °C hetelucht / 170 °C elektrisch en vet een springvorm van 20 centimeter in. Maak de honing-citroensiroop: breng in een pan het water, de honing en het citroensap aan de kook en voeg dan de schijfjes citroen toe. Haal na een paar minuten van het vuur en laat intrekken.
- Klop in een grote kom met de handmixer in 2-3 minuten de boter en honing door elkaar. Klop de ricotta, citroenschil en het citroensap er 1 minuut door, gevolgd door de eidooiers. Roer dan het amandelmeel, de polenta, het maanzaad, bakpoeder en zout erdoor. Klop in een andere kom de eiwitten tot stijve pieken. Spatel ze door het beslag.
- Bestrijk de bodem van de springvorm met een dunne laag honing-citroensiroop (bewaar de rest) en leg de schijfjes citroen op de bodem. Schenk voorzichtig het beslag erover.
- Bak de taart 40-45 minuten, of tot hij donkergoud van kleur en iets gerezen is en een cocktailprikker er schoon uit komt. Laat 10-15 minuten afkoelen en ga dan met een mes langs de rand van de taart om hem los te maken van de springvorm. Leg een plat bord op de springvorm en keer ze samen om.
- Verwijder de bodem van de springvorm en besprenkel de taart met de rest van de siroop. Laat helemaal afkoelen voor je de cheesecake opdient.
Tip! maak de cheesecake een dag van tevoren en bewaar hem in de koelkast. Hij wordt dan wat compacter maar is nog lekkerder.
In het boek Quick and Slow vind je gevarieerde, uiteenlopende gerechten. Check het zelf op Becht.nl.