Tijdens onze speurtocht door kookboeken kwamen we een recept tegen dat bij lange na niet zoveel credits krijgt, als dat het zou moeten. Uberhaupt willen we het kookboek Smakelijk China, hierbij uit de stoffige kast halen en op een voetstuk zetten. We hebben het hier over echt autenthieke Chinese recepten die je meenenemen door het land. Van de Pekingeend in Peking, de theetuinen in Hangzhou en de dimsum in Hongkong, it's the real deal.
Ons oog viel gelijk op het recept van de Chinese citroenkip. Home Made Chef Sterre at dit ooit bij een louche afhaaltent in Valencia, op - wat ze dacht - een donkere dag uit haar leven. Het huilen stond d'r nader dan het lachen en kater wilde maar niet wegzakken, tot ze de felle en toch wel lelijke tekens van de Chinees in de verte zag. Haar vriend had verteld over dit geweldige gerecht (wat ze niet had begrepen, want hallo je bent in Valencia, the city of paella en tapas en jij gaat naar de Chinees?!) met kip en daar zag ze een lichtpunt. Voor €5,- in totaal dronk ze een biertje (kater overwinnen), at ze bami met het beste wat ze ooit van de Chinees gegeten heeft en kreeg ze nog een kop koffie toe. Toen ze door Smakelijk China bladerde en ze de Chinese citroenkip zag, was er geen twijfel meer mogelijk: dit gerecht gaan we maken. The rest is history, want ze kreeg al gauw iedereen om en zo besloten we dat dit een perfect Home Made Chefs recept is. Maak 'm met liefde en zet je nieuwe favoriete Chinese recept op tafel. Lekker met rijst en Chinese wokgroenten en wij dienden 'm op in deze prachtige
Ingrediënten voor Chinese citroenkip
Benodigdheden
- Zonnebloemolie
- Wok
- Schuimspaan
Bereiding
- Snijd de kipfilet in grove plakken. Leg deze in een kom en voeg de sojasaus, de mirin, de lente-uisnippers, de gember en de knoflook toe en schep het geheel door elkaar. Laat dit 1 uur tot een nacht in de koelkast marineren.
- Wentel de kip door het ei, laat even uitlekken en haal ze door de maïzena.
- Vul een wok tot een vierde met olie. Verhit de olie tot 190ºC. Voeg de helft van de plakken kip een voor een toe en frituur die al roerend in 3-4 minuten goudbruin. Schep de plakken met een schuimspaan of draadzeef uit de wok en frituur de rest van de kip. Laat de olie weer heet worden en schep alle plakken kip erin. Frituur ze krokant en goudbruin. Laat de kip uitlekken, schenk de olie uit de wok en veeg de wok schoon.
- Roer voor de citroensaus het citroensap, de suiker, het zout, de sesamolie, het water en de maïzena door elkaar.
- Verhit de wok op middelhoog vuur, schenk de citroensaus erin en laat die al roerend indikken. Roer voorzichtig de plakken kip erdoor.