Kip Nanban, ook wel kip Namban genoemd, is een populair "Yoshoku" gerecht uit Japan. Klink lastiger dan het is, want het verwijst naar een stijl van de westerse keuken die zich in Japan heeft ontwikkeld en een goed voorbeeld van fusiongerechten. Kippendijen worden gefrituurd in aardappelzetmeel waardoor ze een lekker krokant laagje krijgen. Heerlijk, maar vet. Om deze reden maken wij gebruik van één van 's werelds beste uitvindingen (naast de frituurpan zelf natuurlijk): de airfryer.
Oorspronkelijk wordt er bij dit gerecht een tartaarsaus geserveerd, dus wij kunnen deze eiersalade natuurlijk niet achterwerge laten. Om dit gerecht met haar Portugese roots te proeven kun je een retourtje Japas achterwege laten, je maakt hem zo in je eigen keuken. どうぞお召し上がりください - oftewel: eet smakelijk!
Ingrediënten voor Vandaag kip! We maken Chicken Nanban met pittige Eisalade
Benodigdheden
Bereiding
- Snijd de kippendijen in kleine stukjes van 2 bij 2 cm. Marineer de kippendijstukjes in 2 eetlepels kikkoman, 2 eetlepels mirin en de zonnebloemolie. Laat dit minimaal 20 minuten, maar het liefst een nacht, in de koelkast staan.
- Snijd de eieren in kleine stukjes. Maak een eisalade van de gesneden eieren, rood pepertje, knoflook, gember, bosuiringetjes, ½ eetlepel kikkoman en mayonaise.
- Dep de gemarineerde kippendijstukjes op een keukenpapiertje droog en wentel ze daarna door het aardappelzetmeel. Frituur de kippendijstukjes in circa 15 minuten goudbruin en gaar op 170°C graden in de Airfryer. Halverwege de baktijd moet je de stukjes kip even husselen.
- Ondertussen meng je een dressing van rijstazijn, 1 eetlepel mirin, ½ eetlepel kikkoman sojasaus, lichtbruine suiker en de rasp en het sap van een halve limoen.
- Serveer de chicken namban met de komkommer en wortellinten, pikante eisalade, dressing, ½ limoen en blaadjes van de little gem.
Als je de chicken namban met eisalade lekker vindt, dan is de ayam pangang ook echt iets voor jou!