Ceviche komt oorspronkelijk uit Peru, waar verse, rauwe vis wordt gegaard in citrussap. Eenvoudig te bereiden, licht, fris en meer dan verrukkelijk, dat is ceviche van zeebaars in het kort. Dit recept maakt gebruik van sinaasappel, chili, limoen en yuzu (optioneel) om de zeebaars een verfijnde smaak te geven. Neem de tijd om de ingrediënten zorgvuldig te snijden, want dit draagt bij aan die verfijndheid.
Ingrediënten voor Ceviche van zeebaars met tortillachips
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 200 °C (heteluchtoven 180 °C).
- Maak eerst de tortillachips: bestrijk beide kanten van de tortilla’s met de plantaardige olie en snijd ze in zes of acht driehoekjes, afhankelijk van hun grootte. Spreid ze in een gelijkmatige laag uit over een grote met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi ze met het zeezout en de aleppopeper (als je die gebruikt). Bak de tortillachips 5 minuten in de oven tot ze licht goudbruin en knapperig zijn. Leg ze apart.
- Snijd de zeebaars dwars op de filet in dunne plakjes en breng ze goed op smaak met zout. Meng voor de marinade in een grote kom de limoenschil en het limoensap met de gember, knoflook en het yuzusap. Schil de sinaasappel (of sinaasappels) en snijd deze boven de kom in partjes, zodat het sap in de marinade loopt. Knijp het overgebleven sap uit boven de kom en houd de sinaasappelpartjes apart. Roer de marinade goed door en voeg dan de zeebaars toe. Laat het geheel 10-15 minuten trekken tot de vis ondoorzichtig wordt.
- Leg de plakjes rode ui in een kom en overgiet ze met wat kokend water om ze zachter te maken. Laat ze 3-5 minuten staan voordat je ze laat uitlekken. Nu kun je de ceviche samenstellen: verdeel de zeebaars over een serveerschaal en leg de sinaasappelpartjes en zacht geworden uienringen erop. Voeg dan de radijsjes, komkommer en chilipeper toe. Garneer met de korianderblaadjes en dien op met de tortillachips.
Deze en nog talloze andere makkelijke recepten met vis in de hoofdrol kun je vinden in het boek Foolproof Vis van Libby Silbermann.