Cannoli from scratch - met verschillende toppings

Bereidingstijd: 1 uur+
Ontvang meer recepten

Ontvang meer recepten als deze in mijn mail

"Dé symbolische zoete lekkernij van Sicilië is zonder twijfel de cannolo. Deze knapperige, met ricotta gevulde gebaksschelpen zijn traditioneel een carnavals­ specialiteit, maar worden nu het hele jaar door overal in Italië gegeten en zijn. – gelukkig – ook hier op Sardinië zeer geliefd. Veel van mijn Sardinische vrienden stammen af van Sicilianen en de cannolo is, zoals zoveel eetbare dingen, meegereisd met de Siciliaanse emigranten en nu dus wereldberoemd. Het lijkt passend dat ze hier ook geliefd zijn en gemaakt worden, want een van de belangrijkste ingrediënten van een goede cannolo is een kwaliteitsricotta van schapenmelk – en laat dat nu net een van Sardiniës signatuurproducten zijn.

De naam, cannoli, stamt af van de bamboestengels die oorspronkelijk werden gebruikt om ze te vormen. Ze zijn een klassiek voorbeeld van hoe je eenvoudige maar goede ingrediënten slim kunt gebruiken. Romige, heerlijke ricotta is essentieel, evenals een goede, bittere, pure chocolade. De kruimelige korst, of scorza, wordt extra friabile dankzij de toevoeging van reuzel, en soms worden de schelpen ook nog in reuzel gefrituurd. Maar natuurlijk kun je de reuzel in dit recept vervangen door boter. Het contrast tussen texturen is in elk geval een essentieel onderdeel van de vreugde: de knapperige korst waar je tanden eerst doorheen bijten om dan weg te zinken in de romig zachte ricotta.

Ik had altijd aangenomen dat cannoli moeilijk te maken zouden zijn, maar dat is niet het geval. Echte liefhebbers zullen zeggen dat je ze pas op het laatste moment moet vullen om het essentiële textuurcontrast te behouden, anders zullen de schelpen doorweekt raken doordat ze de vloeistof uit de ricotta opnemen". - Letitia Clark

 

p. 166 cannoli (3).jpg

 

Lang verhaal kort: deze foto's zeggen meer dan 1000 van mijn - prachtige, inspirerende - woorden. Ik weet niet precies of het dan nu aan mij ligt, maar m'n Google Flights, voor een enkeltje Sicilië, is een muisklik verwijderd. Omdat het saldo - nu even - niet toereikend is halen we Italië maar naar hier en kunnen we wegdromen in recepten als deze. Net als bijna alle desserts in dit fantastische kookboek; La Vita É Dolce van Letitia Clark, overigens. Eigenlijk is enkel de vormgeving van dit boek al een reden om 'm in huis te halen, aangezien hij het schitterend op je koffietafel zou doen, maar de recepten zijn het ook meer dan waard. Onderin verwijs ik nog naar een paar andere recepten van Letitia, waarbij ik wegkwijnde.

 

p. 165 cannoli (1).jpg

Ingrediënten voor Cannoli from scratch - met verschillende toppings

VOOR HET DEEG
00- of gewone bloem
zeezout
reuzel of boter, op kamertemperatuur
honing
wittewijnazijn of citroensap
marsala
zonnebloem- of andere neutraalsmakende olie, voor het frituren
VOOR DE VULLING
ricotta (liefst van schapenmelk), uitgelekt
suiker
milde honing
pure chocolade (tenminste 70% cacao), in kleine stukjes
VOOR DECORATIE
pistachenoten
gekonfijte kersen
gekonfijte sinaasappelschil

Benodigdheden

Mengkom, plasticfolie, pastamachine of deegroller, connoli-buisjes, bakplaat, zware kookpan, spatel

Bereiding

Voor 20 stuks (10-12 cm)

  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe voor het deeg de bloem en het zout in een grote kom. Voeg de reuzel (of boter) toe en wrijf met je vingertoppen het vet in de bloem tot het mengsel op fijne broodkruimels lijkt. Voeg de honing, azijn en marsala toe en meng tot een net samenhangend deeg.
  2. Kneed het deeg op een werkblad in 1­2 minuten glad. Wikkel in plasticfolie en laat 20 minuten rusten.
  3. Rol het deeg (dat gaat het makkelijkst met een pastamachine, maar met een deegroller kan ook) uit tot een lap van 2 millimeter dik. Gebruik een omgekeerd drinkglas of een ronde uitsteekvorm om 20 cirkels mee uit te steken. Rol ze met een deegroller iets uit, zodat ze ovaler worden. Rol de ovalen om 20 cannoli­buisjes. Doop je vinger in water en maak de randen nat om ze dicht te kunnen drukken. Leg ze op de bakplaat.
  4. Verhit de olie tot 180 °C in een grote, diepe, zware pan; vul tot maximaal twee derde. (Heb je geen keukenthermometer, test de temperatuur dan met een stukje brood. Als dat na 30 seconden in de olie bruin wordt, is de olie klaar.) Frituur de cannoli met een paar tegelijk gedurende 1 minuut en keer ze af en toe tot ze rondom zandbruin zijn. (Haal tijdens het frituren de metalen buisjes met een voedseltang uit de cannoli, als dat lukt, zodat ze ook in het midden gelijkmatig bruin worden.) Vis de cannoli eruit zodra ze goudbruin zijn en laat ze uitlekken op een bakplaat bekleed met keukenpapier. Laat ze volledig afkoelen voor je ze vult.
  5. Klop voor de vulling de ricotta in een kom met de suiker en honing tot een glad en romig geheel (de suiker zal tijdens het kloppen oplossen). Spatel de chocolade door de ricottaroom. Breng met een tafelmes de room in de gare cannoli en strijk de uiteinden glad. Decoreer de uiteinden met geplette pistachenoten, gekonfijte kersen of gekonfijte sinaasappelschil en dien op.

TIP!
Cannoli­vormpjes kun je online makkelijk vinden en worden ook verkocht in Italiaanse delicatessenwinkels of kookwinkels. Traditioneel werden cannoli rond stukken rietstengel gerold (vandaar de naam). Nu worden er meestal buisjes van roestvrij staal voor gebruikt.

Dit recept is afkomstig uit het boek La Vita è Dolce van Letitia Clark, waarin de allerbeste Italiaanse zoetigheden boekdelen spreken. Waarschuwing: kans op kwijlen is aannemelijk. Check ook deze Crostata met vijgen en rode wijn!
3D la vita è dolce.jpg

 

 

Stuur ons je reactie

Stuur ons je reactie

Bewaar dit recept in mijn email

Wekelijkse inspiratie

Mis nooit meer een recept

Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Advertentie
Advertentie
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden. | Cookies aanpassen