Ingrediënten voor de bearnaisesaus burger met eisalade:
- 200 gram rundergehakt
- ½ eetlepel grove mosterd
- Peper en zout, naar smaak
- Olijfolie
- 2 hardgekookte eieren, gepeld en fijngesneden of geprakt
- ½ eetlepel mayonaise
- ½ sjalot, gesnipperd
- 1 kleine augurk, fijngehakt
- 1 eetlepel dragonazijn
- 2 eetlepel witte wijn
- Klein beetje citroenrasp
- 1 eidooier
- 100 gram boter, gesmolten
- 2 takjes dragon, fijngesneden
- IJsbergsla, klein beetje, fijngesneden
- 2 bruine bollen, afgebakken en opengesneden
- Beetje naturelchips
Extra benodigdheden:
Mengkom
Kookpan
Garde
Bereiden:
- Maak het rundergehakt aan met grove mosterd en peper en zout naar smaak. Vorm de tartaar tot 2 mooie burgers. Bak de burgers op hoog vuur in olijfolie aan, verder garen doe je in de oven op 100 graden, zodat je even de tijd hebt om het gerecht verder af te maken.
- Maak van de hardgekookte eieren, mayonaise, gesnipperde sjalot en augurk een eiersalade.
- De bearnaisesaus maak je au bain-marie; breng een pan met een bodempje water aan de kook waarboven de mengkom waarin je alles gaat kloppen past. De mengkom mag het water niet raken. Doe de dragonazijn, witte wijn, citroenrasp en eidooier en een beetje peper en zout in de mengkom. Klop dit mengsel boven de stoom stevig en schuimig tot deze dik vloeibaar aan de garde blijft hangen. Haal daarna de mengkom van de pan en roer er de gesmolten boter en de gesneden dragon doorheen. De saus blijft ongeveer een kwartier goed naast het vuur.
- Bouw de burger op met onderop de gesneden ijsbergsla, daarop de burger, de eiersalade, chips en een ruime schep bearnaisesaus.
Tip: als de burger qua garing klaar is, haal je hem eerder uit de oven en pak je ze even in met aluminiumfolie.
Uit het boek: Burgerlijk Lekker
Samenwerkingen:
Bowls and Dishes
Saskia Lelieveld