Ingrediënten:
- 250 gr rode bieten
- 1 rode ui
- 3 tenen knoflook
- 200 gr risottorijst
- Witte wijn
- 250 gr maitake paddenstoelen
- 100 gr parmezaanse kaas
- 150 gr bietenblad
- peper en zout
- groentebouillon
- olijfolie
Kookgerei: ruime kookpan, staafmixer, pan voor risotto, koekenpan.
Bereiden:
- Snijd de bieten in blokjes.
- Breng een ruime pan water met een snuf zout aan de kook. Kook hierin de bietenblokjes in circa 6 minuten gaar. Haal de blokjes uit het water en bewaar het kookvocht.
- Voeg een bouillonblokje aan het bietenwater toe. Voeg hier ook een kwart van de bietenblokjes aan toe en pureer met de staafmixer tot een gladde bietenbouillon.
- Schil en snipper de ui en knoflook.
- Verwarm in een ruime pan een flinke scheut olijfolie. Fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de risottorijst toe en bak kort mee.
- Blus af met 100 milliliter witte wijn. Laat circa 5 minuten koken om de alcohol te laten verdampen.
- Draai het vuur omlaag en voeg de helft van de bietenbouillon toe aan de risottorijst. Laat circa 15 minuten pruttelen. Roer regelmatig.
- Voeg de rest van de bietenbouillon bij de risotto. Laat weer 15 minuten pruttelen terwijl je regelmatig roert.
- Snijd de paddenstoelen los van de stam. Halveer de grootste paddenstoelen, laat de kleintjes heel. Verwarm een scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de paddenstoelen in circa 3 minuten gaar.
- Voeg de bietenblokjes en gebakken paddenstoelen toe aan de risotto en verwarm nog 1 minuut door.
- Draai het vuur uit en breng de risotto op smaak met peper en zout. Roer de Parmezaanse kaas door de risotto.
- Serveer de risotto met het bietenblad.
Tip: Gebruik handschoentjes voor het snijden van de bieten om geen roze vingers te krijgen.