Ingrediënten voor de BBQ-tosti:
- 2 kipfilets, zonder vel
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 eetlepel tomatenketchup
- ½ eetlepel witte wijnazijn
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel chili ringetjes
- ½ theelepel gemalen korianderzaadjes
- Rasp van 2 centimeter gember zonder schil
- Zonnebloemolie om in te fruiten
- ½ ui, heel fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, heel fijngesnipperd
- ½ theelepel zwarte peper, gemalen
- ½ theelepel chilipoeder
- 3 eetlepels bruine suiker
- 3 eetlepels stroop
- 1 theelepel Worcestersaus
- 500 milliliter tomatenketchup.
- 1 eetlepel gladde mosterd
- 1 eetlepel wijnazijn
- 4 sneetjes volkorenbrood
- 1 bol mozzarella, in 4 plakken gesneden
Extra benodigdheden:
BBQ
Kookpan
Bereiden:
- Marineer de kipfilet in de ketjap manis, tomatenketchup, witte wijnazijn, suiker, chili ringetjes, gemalen koriander en geraspte gember. Alles inmasseren, daarna de kipfilet minimaal een uur laten marineren in de koelkast. Als de kip gemarineerd is kun je de overtollige marinade eraf halen en de kipfilet op de BBQ op matig vuur gaar grillen. De gegaarde kipfilet in de koelkast laten afkoelen. Dan kun je er dunne plakjes van snijden als je de tosti gaat maken.
- Fruit in een ruime kookpan met wat zonnebloemolie de ui, knoflook, zwarte peper en chilipoeder tot alles zacht wordt. Voeg dan de bruine suiker, stroop, Worcestersaus, tomatenketchup, mosterd en wijnazijn toe. Laat alles samen op een matig vuur sudderen. Regelmatig roeren. Na een kwartiertje sudderen kun je de saus laten afkoelen. Hoewel de saus warm ook lekker is.
- Om de tosti’s te maken besprenkel je het brood met zonnebloemolie en bedek je het brood met dungesneden plakjes BBQ chicken en de plakken mozzarella. Als de tosti’s gegrilld zijn snijd je ze tot mini tosti’s met een prikkertje erin. Serveer ze met de saus.
Uit het boek: Tosti's met een twist
Samenwerkingen:
Bowls and Dishes
Saskia Lelieveld