Dit recept is afkomstig uit het boek 5 Ingrediënten Vegan van Katy Beskow. Katy: "Bij deze plaattaart wordt de bladerdeegbasis apart van de topping gebakken, voor een fantastisch resultaat elke keer weer (hier geen zompige bodem!). Beleg de bodem pas vlak voor het serveren om ervoor te zorgen dat hij lekker knapperig blijft. Voorgekookte rode bieten zijn een handige manier om zonder rompslomp van deze heerlijke groente te genieten; lekker met tijm en citroen."
Ingrediënten voor 5 ingrediënten Vegan: plaattaart met rode biet, ui en tijm
Benodigdheden
- Flinke snuf zee zout
- Oven met bakplaat
- Koekenpan
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 220°C.
- Rol het deeg uit op een bakplaat en vouw de hoeken en randen grofweg om, tot je een opstaande rand van 2 centimeter hebt. Prik met een vork in het idden van het deeg en bak het vervolgens 12-15 minuten in de oven, tot het goudgeel kleurt.
- Verhit ondertussen de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de ui 4-5 minuten, tot hij zacht is. Voeg de tijm toe en bak alles nog 1 minuut.
- Leg voorzichtig de bietenplakjes in de pan en bak ze zachtjes 4-5 minuten, zonder ze te breken. Haal de pan van het vuur en sprenkel het citroensap over het bietenmengsel.
- Haal de bladerdeegbodem uit de oven en verdeel de bietentopping er zorgvuldig over. Voeg voor het serveren nog wat geraspte citroenschil en een flinke snuf zeezout toe.
Tip! Veel merken kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken plantaardige olie in plaats van (room)boter, waardoor ze 'per ongeluk' vegan zijn, maar controleer toch altijd de ingrediënten op de verpakking.
Wij zijn dol op makkelijke en snelle recepten. Dit boek heeft er maar liefst 100! Benieuwd geworden? Het boek 5 Ingrediënten vegan is hier te koop.