Tijd heeft vleugels en geen teugels, want vanavond is het alweer Sint-Maarten. Dat moet natuurlijk gevierd worden, en dit jaar vieren we dat thuis met deze heerlijke gerechten.
Het verhaal
Want wat vieren ook alweer? Als jonge militair trok Martinus naar de stad Gallië toen hij onderweg een oude bedelaar tegen het lijf liep. Goed als Martinus was, sneed hij een stuk van zijn mantel af en gaf het aan de bedelaar. Als wereldreiziger besloot hij zijn wilde haren in te ruilen en als monnik verder door het leven te gaan. Vandaag de dag vieren wij zijn barmhartigheid door zingend langs de deuren te gaan in ruil voor snoepgoed.
Dit jaar pakken we het echter even anders aan en steken we Sint-Maarten in een nieuw jasje. Dus steek thuis je lampionnetje aan en zet een feestelijke maaltijd op tafel. Hoef je ook niet de deur uit.
En wat eten we met Sint Maarten?
Traditioneel staat de Sint Maartensgans op het menu. Dit maaltje komt voort uit het verhaal waar Sint-Maarten zich verstopt in een ganzenhok nadat hij verkozen werd tot bisschop. Niet op het menu maar in de lucht, wordt de eend vervangen door zijn gevleugeld vriend: de kip.
Coq au Vin uit de oven
Duurt even maar dan heb je ook wat. Een goede stoof voor een nog betere avond.
Klik hier voor het recept.
Roti met Kip
Houd je van kluiven, scheuren en smullen? Maak dan deze roti met kippenpoten. Tip: servetten zijn geen overbodige luxe.
Klik hier voor het recept.
Gyoza
We geven er een klein Aziatisch tintje aan met deze wel gewilde Gyoza. Gemaakt van gekonfijte eendenbout, een waar feestmaal.
Klik hier voor het recept.
Cassoulet met kip
Bereid met kip, bacon, kastanjechampignons en vloeibaar slagroom. Hier wil je als de kippen bij zijn.
Klik hier voor het recept.