Wijn en kaas combineren? Dat doe je zo

Judith

Wijn en kaas: dé rode draad in het leven van elke bourgondiër, of misschien praat ik mezelf dat aan om m’n schuldgevoel te verminderen, maar mij mag je voor beide wakker maken! In het nieuwe jaar is een glaasje port bij het hartige dessert zó 2020. Tijd om de show te stelen na het hoofdgerecht en je gasten van tafel te blazen met deze vijf goddelijke wijn-kaas combinaties. Succes gegarandeerd.

 

Brie de meaux – Champagne

Het beste van beide werelden. De zachte structuur van dit romige kaasje schreeuwt om iets scherps met veel mooie zuren om het vetgehalte te doorbreken. Hoe kan dat beter dan met een mooi glas champagne?! Kies voor een gerijpte champagne met tonen van brioche en amandel om het feestje helemaal compleet te maken.

 

Geitenkaas - Sauvignon Blanc

Je slaat de kaasplank niet mis met regionale combinaties. Gaan we terug naar de roots, dan komen we al snel in de Sancerre terecht. Een prachtige wijnregio in Frankrijk die bekend staat om zijn sauvignon blanc. De Sancerre is ook een streek waar, je raad het al, geitenkaas centraal staat. Je vindt hier om de haverklap typerende boerderijen waar ze van oudsher geitenkaas maken. De bodem is calciumrijk wat zowel de wijn als de kaas een aards, krijtachtig en een bloemig karakter geeft. 

 

Pecorino – Chianti

What grows together, goes together! Deze Toscaanse parels halen zonder twijfel het beste in elkaar naar boven. De gerijpte, verouderde textuur van pecorino combineert fantastisch met het rijpe rode fruit van de sangiovese. De hartige smaken van de chianti brengen de verborgen kruiden in de kaas naar voren waarbij het rijpe fruit van de wijn perfect standhoudt tegen deze pittige Italiaanse schone.

 

Blue stilton – gerijpte port

Port is zonder twijfel een hartendief: zoet, charmant en heeft een gedurfd karakter. Hier moeten we een gewaagde tegenstander voor kiezen. Want onthoudt, hoe zoeter de wijn, hoe meer de kaas mag stinken! Het complexe karakter van een scherpe en zoute Blue Stilton past prachtig bij een oudere zoetere port.

 

Gorgonzola - Moscato -d’Asti 

Zoals we net al zeiden, funky kazen vragen om zoetere wijnen. Uiteraard gaat een gorgonzola ook goed met port, maar hey, af en toe willen we een beetje spanning onder de bemanning. Probeer het eens met een zoete Moscato d’Asti. De frisse zuren van moscato zorgen ervoor dat de volle, vette en vooral zoute smaak van de gorgonzola eens in een ander daglicht wordt gezet. En geloof ons, dat wil je niet missen.

 

Zo, nu weerhoudt niets jullie er meer van om die standaard oude kaas met port combi (overigens ook erg lekker) op tafel te zetten. Thank us later!

Stuur ons je reactie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Advertentie
Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Pinterest
Advertentie