SterkWater Fort Everdingen in een notendop

Sterre

Echt in een notendop, want over dit pop-up restaurant en de geschiedenis van haar locatie valt urenlang te vertellen. SterkWater opende de deuren op Fort Everdingen en Home Made Chefs mocht daarbij zijn.

 

  

 

Wanneer je het terrein op stapt waan je je in een stukje Nederlandse geschiedenis. Het fort met haar grote groene deuren nodigt je uit om even terug in de tijd te gaan en dit is waar de avond begint: een tour in en om het fort met beeld en uitleg. Terwijl we ons naar het middelpunt van het fort begeven doet een van de oprichters van SterkWater zijn verhaal: het grote torenfort werd in 1841 gebouwd en zorgde er samen met Fort Honswijk voor de afgrendeling van de toegang tot de Lek. Daarmee maakt dit Fort, samen met 44 anderen, deel uit van de 85 kilometer lange Nieuwe Hollandse Waterlinie die sinds kort zijn plaatsje verdiend heeft op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 

Daarna is het ieder voor zich en mag je je in en om het fort vrij begeven aan de hand van kaart. Zo spreken we nog een van de andere oprichters die ons wegwijs maakt in het stukje geschiedenis rondom onze grootste bondgenoot: De Nieuwe Hollandse Waterlinie, onze held, die het westen van Nederland onbereikbaar maakte voor de vijanden. Aan de verhalen te horen bleken we als echte Hollanders lekker vaak achter de feiten aan te lopen, maar dat laten we voor dit euforische geschiedenis verhaal even achterwegen. 

 

 

 

Dinner for two please

Het pop-up restaurant bevindt zich in een glazen kas die zich op nog geen 35 meter afstand bevindt van de thuishaven van brouwerij Duits & Lauret. De smoker, die voor de kas staat, heeft flink de fik erin en de tapijten en lampjes maken de boel knus en gezellig. Wanneer we ons plekje aangewezen krijgen staat het eerste biertje binnen no-time op tafel en dat is wat we de rest van de avond drinken: bier. Hoe kan het ook anders, je zit zowat in de ketel van het brouwhuis. 

 

Ons vijf-gangendiner begint met buikspek die vergezeld wordt door een amberbiertje en zo zetten we onze koers door naar de volgende gerechten: een pompoensoep met blauwe kaas, koningsbaars en als hoofdgerecht eend gegaard in houtgerookte dubbelbock. Tussen de gangen door wordt het energielevel opgezwiept met entertainment van de bovenste plank, gewoon aan tafel. De zon gaat onder en de sfeer wordt er in de kas alleen maar knusser op. De biertjes krijgen bij ieder glas meer smaak en is totaal anders dan zijn voorganger.  Op het moment dat het nagerecht uitgeserveerd wordt, gaan de lichten uit en komt er een heuse plot-twist de avond binnen walsen. Benieuwd wat dat is? Dan moet je zeker eens gaan kijken. Een avond voor in de boeken. 

 

 

 

Alles weten over SterkWater en op welke plekken in Nederland zij kamp opslaan? Je vindt het op de website.

Stuur ons je reactie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Advertentie
Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Pinterest
Advertentie