Ingrediënten voor de spinazielasagne:
- 200 gram verse spinazie, gewassen
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 tak rozemarijn, fijngehakt
- 1 teen knoflook, geraspt
- 2 eetlepels olijfolie
- 75 gram tomatenblokjes op sap
- Peper en zout, naar smaak
- 30 gram boter
- 40 gram bloem
- 300 milliliter koude volle melk
- 150 gram blauwe kaas, bijvoorbeeld bleu d ‘Auvergne
- 8 à 10 lasagnevellen
- 30 gram pijnboompitten, licht geroosterd
- 1 eetlepel paneermeel
Extra benodigdheden:
Passende lasagneschaal of springvorm voor in de Airfryer
Bereiden:
- Blancheer de spinazie kort: dompel de spinazie ongeveer 20 seconden onder in kokend water, giet de spinazie daarna af en koel de spinazie gelijk in ijskoud water. Knijp de spinazie daarna goed uit, zodat er geen water meer uitkomt.
- Fruit de gesnipperde sjalot, de fijngehakte rozemarijn en geraspte knoflook in een eetlepel olijfolie glazig. Voeg er de tomatenblokjes op sap aan toe en eventueel wat peper en zout. Zet deze simpele tomatensaus naast het vuur.
- Maak een bechamelsaus met blauwe kaas door eerst de boter te smelten in een klein pannetje. Daaraan voeg je de bloem toe en deze bak je op laag vuur rustig mee. Daarna voeg je met behulp van een garde, beetje voor beetje, de koude volle melk toe, tot een dikke maar gladde witte saus ontstaat. Om de saus af te maken smelt je 120 gram blauwe kaas in de saus en breng je de saus op smaak met peper. Pas op met zout, want de kaas zal al wat zoutig smaken.
- Nu de basis klaar staat kun je de lasagne opbouwen door meerdere lagen spinazie en blauwe kaassaus af te wisselen met lasagnevellen en hiertussen de pijnboompitjes te verdelen. Maak in het midden éen laag met tomatensaus en sluit de lasagne af met de blauwe kaassaus, de laatste blauwe kaas bovenop gebrokkeld en wat paneermeel om een mooi bruin korstje te vormen.
- Bak de spinazielasagne gaar en goudbruin in de Airfryer in circa 25 minuten op 170°C graden.
Tip: serveer er een kleine salade bij.
De spinazielasagne komt uit het boek: Airfryer
Samenwerkingen:
Bowls and Dishes
Saskia Lelieveld