Zoet en gebakken /

Lekker met je kinderen de keuken in duiken? Bak samen Unicornkoekjes!

Koekjes bakken is over het algemeen vrij gemakkelijk, het moeilijkste komt pas wanneer je gaat decoreren. Het onder de knie krijgen van het bereiden van de royal icing kan lastig zijn en dat terwijl het recept simpel is. Het is een kwestie van alle ingrediënten afwegen en zeven. Meng vervolgens alle ingrediënten in een kom en voeg steeds beetjes water toe, heel voorzichtig, want de icing is al snel te dun. De royal icing is goed wanneer je rechtopstaande pieken kunt vormen wanneer je de paddel van de mixer uit de consistentie trekt. Deze basisconsistentie kun je trouwens heel lang in de koelkast bewaren, steeds als je koekjes hebt gebakken kun je een schep van de basisconsistentie gebruiken. Doe dit in een schaaltje en voeg druppelsgewijs water toe de icing de gewenste dikte heeft. Het bepalen van de gewenste dikte wordt steeds makkelijker naarmate je het vaker doet.

Handige tip: je kunt ook tellen hoe lang het duurt voordat de icing gladtrekt als je er een streep in trekt. De ideale dikte is, wanneer de icing weer gladtrekt na 20 seconden, maar uiteraard moet je zelf ondervinden wat je het fijnst vindt werken. Voor het spuiten van lijntjes, zoals bij letters, moet de icing wat dikker zijn. De icing moet, voor het spuiten van letters, pieken vormen. Bij het spuiten van bloemen of andere decoratie, die haar vorm moet behouden, kun je de dikke basisconsistentie gebruiken.

Er bestaan ook kant-en-klare mixen van bijvoorbeeld Funcakes voor het maken van royal icing. Op de verpakking staat precies aangegeven hoeveel water er toegevoegd moet worden.

In onderstaande video's laten we je 3 leuke varianten van koekjes met royal icing zien, die je lekker met de kids in de keuken kunt maken. Maar eerst een basisrecept voor royal icing:

Ingrediënten voor Royal Icing: 

 • 750 gram gezeefd suikerbakkerspoeder
 • 4 eetlepels (40 gram) gezeefd meringue-poeder
 • scheutje citroensap
 • Water

Bereiden:

 1. Doe alle ingrediënten in een mengkom en mix deze met de vlinderhaak op de laagste stand.
 2. Voeg terwijl de mixer draait langzaam kleine scheutjes water toe totdat een dik, romig mengsel ontstaat met een glanzend witte kleur (denk aan tandpasta/roomijs). 
 3. De icing is klaar wanneer pieken rechtop blijven staan.

Let op! Het mengsel zal eerst heel klonterig lijken, maar geef je mixer even de tijd om te alles goed te mengen voordat je meer water toevoegt. Mix altijd op de laagste stand en zo kort mogelijk, zodat er niet te veel lucht in de icing komt.

Tips van Kim: 

 • Dek je Royal icing en spuitmondjes altijd af met een vochtige doek of deksel/dopje, anders droogt het op en vormt zich een korst.
 • Heb je per ongeluk te veel water toegevoegd bij de bereiding in de mixer en blijven de pieken niet rechtop staan? Voeg dan schepje voor schepje wat extra suikerbakkerspoeder toe, totdat de icing stevig genoeg is.
 • Luchtdicht verpakt in een bakje is de Royal icing in de ijskast heel lang houdbaar (in principe kun je de houdbaarheid van het meringue poeder aanhouden). 
 • Gebruik liever geen handmixer voor het bereiden van de royal icing. De basis-consistentie is zó stevig dat een handmixer kan doorbranden. Heb je geen keukenmachine met deeghaak? Maak de royal icing door met een vork 200 gram suikerbakkerspoeder per keer met een eetlepel meringue-poeder te mengen in een kom en voeg hieraan geleidelijk druppels water toe tot een dikke, stevige pasta ontstaat.

3 decoratie-video's om zelf lekker mee aan de slag te gaan:

1. Unicorn Koekjes: 

 

 

2. Wolken-koekjes:

 

3. Hartjes koekjes met sprinkles! 

 

Veel bakplezier! 

 

Stuur ons je reactie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Advertentie
Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Pinterest
Advertentie