Hoe bewaar je eieren nou het best?

Hoe zorg je er nou voor dat je eieren zo lang mogelijk vers blijven? Wel in de koelkast, of juist niet? In de doos of toch beter eruit? Wij zetten het voor je op een rijtje. 

Laten we beginnen met de koelkast. Ja of nee? 

Je zou zeggen van niet. In de supermarkt worden de eieren immers ook niet in de koelkast bewaard. Dus hoef je dit thuis ook niet te doen, toch? Ja en nee. In de supermarkt is het een stuk kouder dan bij je thuis (hopen wij dan voor je), dus gaat deze redenering niet helemaal op. Maar, je hoeft inderdaad je eieren niet in de koelkast te bewaren. In Europa worden namelijk kippen ingeënt tegen verschillende ziektes zoals salmonella. Hierdoor is het niet nodig om de eierschalen te wassen. Zo blijven de eieren sterk en beschermd tegen andere ziektes en is het niet nodig ze nog eens extra te koelen. 

Maar, waarom hebben we dan die eier-rekjes in onze koelkasten zitten? 

Dat is inderdaad vreemd. Eigenlijk kun je die direct eruit halen en weggooien. Al zijn ze wel handig om je gekookte eieren in te bewaren. Het eier-rekje is overgewaaid vanuit Amerika. Hier is het namelijk gebruikelijk om de eierschalen chemisch te reinigen, om ze te beschermen tegen salmonella. Maar dat betekent wel dat de schalen poreuzer worden en hierdoor vatbaarder zijn voor andere baceriën. Dan is het dus beter om je eieren in de koelkast te bewaren, waar bacteriën minder kans hebben om zich te verspreiden. 

Wel of geen doos?

Er is nog een reden dat het eier-rekje geen beste uitvinding is. Eieren zitten namelijk met een reden in een kartonnen doos. Dit voorkomt namelijk uitdroging. Zet je eieren daarom het liefst met doos en al in de kast. 

En dan nog wat: Als je nou na het boodschappen doen je eieren wil opbergen, keer dan even de doos om. Door de doos ondersteboven in de kast te zetten wijzen de eieren met de puntige kant naar beneden. Waarom je dit in godsnaam zou moeten doen? Je kent wel die kleine luchtbubbel die in ieder eitje zit, toch? Die zit altijd onderin het ei. Door het ei om te draaien komt de luchtbubbel bovenin te zitten en staat er minder druk op. Als deze luchtbel namelijk barst, is de kans veel groter dat je ei gaat rotten. Dus een twee, op zijn kop ermee!

Stuur ons je reactie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Advertentie
Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Pinterest
Advertentie