Het kersenseizoen is begonnen! Wij delen 10 feitjes die je nog niet wist over kersen.

Ontvang meer tips als deze

Ontvang meer tips als deze in mijn mail

Hoera! Er zijn weer kersen. 

En daarom delen wij 10 feitjes die je nog niet wist over deze vrucht. 

Het is weer kersenseizoen. Oh yes! Zo lekker, deze rijpe, rode vruchten. Het seizoen is maar kort, dus zorg dat je er optimaal van geniet. Je kunt overigens met een gerust hart een schaaltje kersen leegeten, want dit fruit is hartstikke gezond. Pas alleen wel op dat je niet op je kleding knoeit, want de vlekken van kersen zijn moeilijk uit je kleding te krijgen. Maar ook hiervoor hebben we tips voor je! 

Onderstaand lees je 10 dingen die je nog niet wist over kersen.

Wist je bijvoorbeeld dat...

  1. Kersen zijn kleine, ronde steenvruchten. Ze bestaan uit een schil, het vruchtvlees en een pit. De kleur van het vruchtvlees komt overeen met de kleur van de schil. Afhankelijk van het ras is het vruchtvlees zacht of stevig. 
  2. Oorspronkelijk stamt de zoete kers uit Zuidoost-Europa en West-Azië. Veel kersen komen tegenwoordig uit Griekenland, maar in Nederland eten we ook veel kersen uit onze eigen Betuwe-streek
  3. Wist je dat kersen niet tegen regen kunnen, daarom worden ze droog geteeld. Meestal onder een afdekzeil. 
  4. Kersen zijn in de koelkast 3 tot 5 dagen houdbaar. De kou van de koelkast is wel negatief voor het behoud van de smaak. Buiten de koelkast moet je ze binnen 1 tot 2 dagen opeten. Dus snoep ze na aankoop zo snel mogelijk op! 
  5. Er zijn twee soorten kersen, zoete en zure. De zoete wordt voornamelijk zo gegeten of verwerkt in recepten om te bakken. In Amerika worden zure kersen vaak gebruikt als taartvulling, of voor in jams en muffins. 
  6. Verwijder de steeltjes pas na het wassen, om te voorkomen dat de kersen zich volzuigen met water, dat is zonde van de smaak. En was ze altijd voorzichtig, want kersen zijn heel kwetsbaar. 
  7. Kersen zijn van midden juni tot en met augustus in Nederland in het seizoen. Vanwege deze korte aanvoerperiode en beperkte houdbaarheid van kersen is de term ‘kersvers’ ontstaan. 
  8. Kersen zijn een flinke bron van vitaminen. Met 100 gram kersen heb je al snel 43% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A te pakken, dat onder andere goed is voor je ogen, huid en immuunsysteem. En ook vitamine C vind je in grote hoeveelheid in de kersen. Guilt-free snacken dus! 
  9. Met kersenpitten worden regelmatig spuugwedstrijden gehouden. Het wereldrecord kersenpit-spugen staat op maarliefst 29 meter! 
  10. Kersen zijn heerlijk, maar maken gemene vlekken op je kleding of tafelkleed die er moeilijk uit gaan. Toch een vlek gemaakt? Probeer dit: was het kledingstuk in een lauw sopje en dep de vlek met ammonia. Als het goed is verdwijnt de vlek nu. Heb je geen ammonia? Leg het kledingstuk dan een uur in een bak melk. De melk laat de rode vlek vervagen. Daarna afspoelen en wassen in de wasmachine.

Stuur ons je reactie

Bewaar deze blog in mijn mail

Meer inspiratie

Ontvang leuke hotspots, tips & tricks

Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Advertentie
Advertentie
2022 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.