Donut dag: 9 bizarre feitjes over donuts!

Ontvang meer tips als deze

Ontvang meer tips als deze in mijn mail

Alles over donuts op donutdag! 

Morgen is het Donut dag! De hele dag staat in teken van dit gefrituurde broodje. En wij geven je 9 gekke feitjes die je nog niet wist over donuts:

  • Het zal je misschien niet verbazen dat Amerika groot afnemer is van donuts. Hier worden elk jaar meer dan 10 biljoen donuts geproduceerd. BILJOEN! 
  • Het gat in het midden van de donut is pas na een tijdje ontstaan. Bakkers kwamen er pas later achter dat het broodje gelijkmatiger bruin wordt als je een gat in het midden maakt. In Amerika kun je deze overigens ook kopen. ‘Donut holes’, noemen ze die. Eigenlijk koop je dus het uitgestoken gaatje. 
  • De originele naam van een donut is ‘oily cake’. Alleen was dit een naam die niet helemaal lekker aansloeg (hoe zou het komen...?) en later werd het veranderd in ‘donut’.  
  • Het Amerikaanse bedrijf Dunkin Donuts verkoopt nog altijd de meeste donuts wereldwijd. Ze hebben zo’n 3 miljoen klanten per dag.
  • In Amerika leven er 13 mensen met de naam Donut. 
  • Tijdens de eerste wereldoorlog kregen soldaten in Frankrijk die heimwee hadden verse donuts van de vrouwelijke vrijwilligers. Hiermee hoopten ze dat hun leed verzacht zou worden. 
  • Het wereldrecord donuts eten in een keer staat op (hou je vast) 235 stuks (!). De Amerikaan Geoffrey Esper at al deze donuts in slechts 6 minuten. Het waren dan wel iets kleinere donuts dan die hier in de winkel liggen, en gepoederd, niet geglazuurd. Maar dan nog, 235! 
  • De grootste donut ooit had een lengte van 4,88 meter. Hij was maarliefst 40,64 centimeter hoog! Hij woog 1
  • De allerduurste donut ter wereld kost een whopping €1640! Hij is speciaal gemaakt voor national doughnut week in Engeland waar een week lang het bakken en eten van donuts centraal staat. Allerlei bakkers, winkeliers en traiteurs maken de mooiste donuts. De opbrengst hiervan gaat naar het goede doel. De bewuste donut ziet eruit als een lotusbloem, heeft als hoofdingrediënt Dom Perignon champagne uit 2002 en wordt versierd met 24-karaats gouden bladeren en goudstof. Verder is het gebakje gedecoreerd met diamanten en krijg je hem geserveerd met een glas van de bijzondere mix van 500 jaar oude Courvoisier en Dom Perignon. 

De allerduurste donut. 

 

En hoe maak je donuts? 

Je begint met het mengen van bloem, zout, suiker, boter en gist. Vooral het gist is hier belangrijk. Deze zorgt namelijk dat je geen zware gefrituurde deegballen krijgt maar mooie luchtige donuts. Daarna voeg je ei en melk toe en laat je het deeg rijzen. Hierna vorm je de donuts met de hand en laat je deze een halfuur liggen voor een ‘tweede rijs’. Dan is het frituren, uitlekken en bedekken met suiker of glazuur. Genieten! 

Voor 10 stuks: 

  • 350 gram bloem 
  • 1 snuf zout 
  • 50 gram kristalsuiker 
  • 40 gram boter, op kamertemperatuur 
  • 7 gram droge gist 
  • 1 ei 
  • 165 milliliter melk 

Extra nodig: Olie om in te frituren, fijne kristalsuiker of glazuur voor decoratie.

Bereiden:

  1. Meng de bloem, suiker, zout en boter door elkaar. Voeg de gist toe en roer goed door. 
  2. Voeg de melk en het ei toe en kneed tot een deegbol. 
  3. Vet een kom in met wat olie en plaats het deeg hierin. Dek af met een schone theedoek en zet 1 tot 1,5 uur weg om in volume te verdubbelen.  
  4. Verdeel het deeg in 10 balletjes. Druk met je vinger of met een kleine steekring gaten in het midden van de deegballetjes. Maak er een mooie donutvorm van. Maak ze iets kleiner dan je ze zou willen hebben, ze gaan namelijk nogmaals rijzen. Leg de donuts op een met bakpapier bekleedde bakplaat en laat ze nog 30 minuten rijzen. 
  5. Verwarm de olie in een pan. Verdeel wat fijn kristalsuiker in een diep bord en zet deze klaar om je donuts in te wentelen. Zet ook een bord met keukenpapier klaar om de donuts op te laten uitlekken. 
  6. Bak de donuts tot ze goudbruin zijn. Laat even uitlekken op keukenpapier en wentel ze door de kristalsuiker. Laat afkoelen op een rooster. 

 

Hoe vier jij donut dag? Laat het ons weten. En vind je dit soort artikelen leuk? Volg ons dan op Instagram en Facebook om altijd op de hoogte te blijven. 

Stuur ons je reactie

Bewaar deze blog in mijn mail

Meer inspiratie

Ontvang leuke hotspots, tips & tricks

Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Advertentie
Advertentie
2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.