De engste dag van het jaar: Halloween

Ontvang meer tips als deze

Ontvang meer tips als deze in mijn mail

De griezeligste avond van het jaar is weer aangebroken, Halloween. Eng hoor!

Ja hoor, de meest griezelige avond van het jaar is weer aangebroken, want het is Halloween! Dit betekent maar één ding natuurlijk, Pompoen! Maar waarom eigenlijk?

Jack-o’-Lantern

Tijdens Halloween kan het uithollen van een pompoen natuurlijk niet vergeten weten worden, dit wordt tegenwoordig ook als een ware competitie gezien. Het omtoveren van je pompoen zorgt ervoor dat jij een echte Jack-o’-Lantern maakt. Maar waar komt deze naam eigenlijk vandaan?

Volgens een legende komt het van een Ierse dronkaard genaamd Jack. Hij zou in levende lijven de duivel zijn tegen gekomen. De duivel kwam naar Jack toe om zijn ziel te vragen, maar Jack wilde eerst nog eens een goed glas met de duivel drinken. Dat was natuurlijk geen probleem dus dat deden ze, maar vervolgens komt de rekening op tafel, en dan? Wie gaat er betalen? Jack verwachtte natuurlijk dat de duivel zou betalen maar de duivel verwachtte dat juist van Jack. Nu komt het hoor. Jack was niet de gekste en overtuigde de duivel om zichzelf in een muntstuk te veranderen, zodat Jack zou kunnen betalen. Maar wat de duivel niet wist is dat Jack niet betaalde en de munt in zijn zak stopte, de duivel was hierdoor gevangen! Jack stelde voor dat als de duivel hem voor tien jaar met rust zou laten, dat hij hem vrij zou laten. 

Na precies tien jaar verscheen de duivel op de deurmat van Jack, en vroeg hem weer om zijn ziel. Jack zei; “is goed, maar ik wil eerst dat je een appel voor mij plukt uit die boom daar, zodat ik onderweg naar de hel wat te eten heb”. De duivel stemde in en beklom de boom. Snel carfde Jack een kruis in de boom, en weer zat de duivel gevangen. Jack stelde deze keer voor dat hij de duivel zou bevrijden op voorwaarde dat hij hem voor altijd met rust zou laten. De deal werd gesloten en de duivel liet Jack met rust.

Jaren laten stierf Jack, maar hij kon niet naar de hemel want hij had een deal met de duivel gemaakt. In de hel was Jack ook niet welkom, want de duivel had gezegd Jack voor altijd met rust te laten. Hierdoor kwam hij in een donker gat terecht waar hij voor altijd zou rondzwerven. De duivel gooide nog wel een brandend kooltje achter Jack aan. Deze stopte hij in de knol die hij aan het eten was om licht in de duisternis te brengen. En zo ontstond te Jack-o’-Lantern.

Waar is de pompoen?

Volgens het verhaal is het dus een knol, maar dat is natuurlijk geen pompoen. De Verenigde Staten heeft de knol vervangen door de pompoen. Zij hebben dit gedaan omdat zij een overvloed aan pompoenen hadden en ze door deze oplossing kwijt konden, bovendien is een pompoen ook een stuk makkelijker te bewerken dan een knol.

Waarom de combinatie pompoen & Halloween?

Halloween komt voort uit de viering van het Keltische Nieuwjaar dat plaats begint op 1 november. De voorafgaande dag, 31 oktober, werd gebruikt om het jaar af te sluiten en het nieuwe jaar in te luiden, dit heette Allerheiligen (oftewel Halloween). Bij dit feest geloofden de mensen dat de zielen van overledenen terugkeerden naar de aarde om hun oude huizen te bezoeken. Om jezelf te beschermen tegen deze zielen verkleden mensen zich en zetten zij pompoenen met enge gezichten voor hun huis om de zielen weg te jagen.

Jack-o-lantern

Deze foto is afkomstig van alienexpanse

Hieruit is ook de traditie ontstaan om pompoenen te carven en jezelf te verkleden om langs huizen te gaan. Tegenwoordig wordt Halloween als een waar feest beschouwd om helemaal uit je dak te gaan. Bovendien worden de pompoenen in allerlei verschillende vormen en maten verkocht en bedenken mensen de gekste dingen.

Heb je door deze blog trek gekregen in pompoen? Check hier alle pompoen recepten. 

 

Stuur ons je reactie

Bewaar deze blog in mijn mail

Meer inspiratie

Ontvang leuke hotspots, tips & tricks

Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Advertentie
Advertentie
2022 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.