De echte Paasstol

Ontvang meer tips als deze

Ontvang meer tips als deze in mijn mail

Een échte paasstol mag niet ontbreken tijdens een paasbrunch, maar waarom eten we dit brood eigenlijk met Pasen?

Voor de rooms-katholieken valt Pasen direct na de vastenperiode. Er wordt dan feestelijk gebakken om deze periode af te sluiten. Hiervoor wordt gebakken met veel ingrediënten zoals spijs, rozijnen, noten, krenten en stukjes sinaasappel. De vruchten worden geweld en fijngehakt voordat het door het deeg gemengd wordt. Het brood wordt vervolgens op een bakplaat gebakken.

 

de echte paasstol

Ingrediënten voor de paasstol:

Deeg

  • 190 milliliter melk, lauw
  • 1 zakje gist
  • 50 gram suiker
  • 500 gram bloem
  • 1 ei
  • Mespuntje zout
  • 250 gram boter

Amandelspijs

  • 150 gram amandelen
  • 140 gram kristalsuiker
  • 1 eiwit

Vulling

  • 140 gram rozijnen, geweld in de rum
  • 110 milliliter rum
  • 110 gram amandelen, gehakt
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 50 gram gekonfijte sinaasappelschil

 

**Extra benodigdheden:**Bloem om te bestuiven
Boter
Poedersuiker

 

 

Deeg

  1. Los het gist en de suiker op in de lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem en breek het ei erin. Voeg de lauwe melk toe. Meng met het zout en de boter door elkaar en kneed tot een elastisch deeg. Vorm tot een bol bestrooi met bloem en laat afgedekt met plasticfolie circa 1 uur rijzen.
  2. Maal voor de amandelspijs de amandelen en suiker in de keukenmachine. Voeg het eiwit toe en laat draaien tot er een smeuïge amandelspijs ontstaat. Is het spijs te droog? Voeg dan ook de dooier toe. Kneed het amandelspijs door en rol er een pil van.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  4. Druk het deeg plat en bestrooi met kaneel, rum rozijnen, sinaasappelsnippers en de amandelen en kneed de vulling door het deeg. Laat afgedekt met plasticfolie circa 30 minuten rijzen.
  5. Rol het deeg, bestrooid met bloem, ovaal uit. Leg de pil amandelspijs erop en klap het deeg dicht.
  6. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat en bak hem in de oven in circa 50 minuten goudbruin en gaar.
  7. Smelt de boter. Smeer de paasstol in met boter en bestuif met poedersuiker.

Eet de paasstol met een lekkere laag roomboter!

Klik hier voor meer lekkere paasrecepten.

Stuur ons je reactie

Bewaar deze blog in mijn mail

Meer inspiratie

Ontvang leuke hotspots, tips & tricks

Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Advertentie
Advertentie
2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.