Alles dat je wilde weten over asperges, en meer!

Ontvang meer tips als deze

Ontvang meer tips als deze in mijn mail

Als ze in het seizoen zij worden ze in Nederland massaal gegeten. We hebben het over het witte goud. Wij hebben wat informatie op een rijtje gezet. Zo weet jij straks alles wat er te weten valt over deze prachtige groente! 

Hoe groeit zo'n asperge? 

Het begint bij de zaadjes. Er worden speciale zaden gekweekt, uitgezaaid en deze groeien uit tot aspergeplanten. Als de planten groot genoeg zijn, gaan ze naar de aspergetelers. Pas dan worden de planten in de aspergebedden geplaatst. Dan is het afwachten, want er wordt pas na twee jaar voor het eerst geoogst. 

In het voorjaar groeit een stengel uit de plant. Dit is de asperge. Per seizoen produceert een aspergeplant ongeveer 10 tot 15 asperges. Hierna groeit de plant door tot een plant met loof. In de herfst wordt dit loof geel en sterft af. De opgebouwde suikers trekken via de sapstroom naar de wortels. Dit gebruikt de plant als voedingsstoffen voor nieuwe asperge stengels in het volgende oogstseizoen. 

In het voorjaar wordt er folie op de bedden gelegd. Dit is om verkleuring van de asperges tegen te gaan. Ze verkleuren namelijk van de zon. En ook helpt de folie de warmte van de zon vast te houden. 

En het oogsten? 

Meestal wordt er rond begin april gestart met de oogst van de asperges. Dit gebeurt handmatig. De folie wordt opgelicht. Als er een barstje in de grond komt en een kopje zichtbaar is hebben de asperges de juiste lengte om te oogsten. Dit wordt gedaan met een langwerpig mes die je precies langs de asperge in de grond kan steken. Aan de onderkant steek je de asperge los van de wortels. De geoogste asperges worden direct gedurende 6 uur in koud water gelegd, om verkleuring en uitdroging te voorkomen. Vervolgens worden de asperges gewassen, op maar gesneden en gesorteerd naar kwaliteit. 

Officieel eindigt het aspergeseizoen op 24 juni. De telers stoppen dan met oogsten zodat de planten de tijd hebben om energie op te bouwen voor het nieuwe seizoen. 

Soorten asperges

In Nederland zijn er 3 soorten asperges. Witte, groene en paarse. In Nederland wordt de witte veruit het meest verkocht en geteeld. Slechts 3% van de aspergeteelt in Nederland bestaat uit groene asperges. Paarse worden op een nog kleinere schaal geteeld en verkocht. Wist je dat de paarse asperge makkelijk rauw te eten is. Door de kleur is hij hoog in suikers en daardoor lekker zoet. 

Maar wat is nou precies het verschil tussen deze 3 soorten asperges? 

Witte asperges groeien in de grond, in een aspergebed, zodat ze niet in aanraking komen met zonlicht. De groene en paarse groeien juist boven de grond, waar ze hun kleur krijgen van het zonlicht. Deze kun je met schil en al opeten, terwijl je de witte asperges juist altijd moet schillen. 

Superfood 

Asperges zitten boordevol vitaminen (vitamine K, C, B1, B2, E en Foliumzuur). De groente werkt bloedzuiverend en kan als vochtafdrijvend middel worden gebruikt bij blaas- en nierfunctiestoornissen. Je zou bijna zeggen dat het een superfood is, en met recht! Er is vrijwel geen ander voedingsmiddel dat zo weinig calorieën bevat, en tegelijkertijd voor veel vitaminen en voedingsstoffen. 

Tevens worden er voor en in het oogstseizoen geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Daarom behoort de asperge tot de schoonste groenten van Nederland. 

Asperge-tips: 

Je wil in de supermarkt of bij de groenteboer heerlijke witte asperges meenemen. Maar hoe weet je nou welke asperges goed en vers zijn? We hebben een paar tips voor je. 

  • Verse asperges hebben glanzende stengels. 
  • Als je de stengels tegen elkaar wrijft, hoor je een piepend geluid.
  • Kijk goed of het snijvlak aan de onderkant ingedroogd of gescheurd is, dit gebeurt vaker bij oude asperges. 

Oké, en dan heb je lekkere verse witte asperges gekocht. Hoe bewaar je ze het beste? 
Je kunt asperges 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Het beste is om de asperges direct na thuiskomst in een vochtige theedoek te wikkelen en in de koelkast te leggen. Wil je ze langer bewaren? Je kunt ze ook invriezen. Al zijn ze vers het lekkerst. Om asperges in te vriezen schil je ze en verpak ze in een plastic diepvrieszakje. Je kunt ze 4 tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Ook kun je ze direct bevroren koken. 
Groene en paarse asperges bewaar je het best in een open plastic zak in de koelkast. 

 

We sluiten af met een leuk weetje. De langste witte asperge die ooit gestoken is was wel 3,11 meter lang! 

 

Trek gekregen in asperges? Klik hier voor de lekkerste asperge-recepten! 

 

Met speciale dank aan: Het Nederlands Aspregecentrum

 

Stuur ons je reactie

Bewaar deze blog in mijn mail

Meer inspiratie

Ontvang leuke hotspots, tips & tricks

Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Advertentie
Advertentie
2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.