Pasta / Bereidingstijd: 10-20 minuten / 2-4 personen

Traditionele pasta carbonara

Sterre

 

Pasta carbonara, hét ultieme comfordfood van menig pasta lover. Traditioneel maak je 'm met guanciale, een Italiaanse speksoort. Niet altijd makkelijk te verkrijgen, verwissel 'm dan met pancetta of als je het nog in het koelkvak hebt liggen: gerookte spekblokjes.

 

Oke, niet 100% klassiek misschien, want we gingen aan de haal met linguini in plaats van spaghetti. We dachten nog spaghetti in huis te hebben, maar na het doen van alle verdere boodschappen kwamen we tot de ontdekking dat dit linguini was. Ach tomato - tomato. En de peterselie is ook een beetje onnodig misschien, maar het komt zo lekker uit op de foto en eerlijk? Het geeft de pasta even een beetje frisheid.

 

Ingrediënten voor traditionele pasta carbonara:

 • 350 gr spaghetti
 • 200 gr guanciale
 • 4 st eieren
 • 100 gr geraspte Pecorino Romano + extra voor garnering
 • Optioneel: peterselie

 

Basisingrediënten op voorraad:

 • Versgemalen peper
 • Zout

 

Benodigdheden

Kookpan, koekenpan, vergiet

Bereiding:

 1. Breng het water aan de kook in de grote pan en voeg hier een flinke snuf zout aan toe en snijd ondertussen de guanciale in kleine blokjes.
 2. Doe 3 eieren en 1 keer eigeel in een kom. Voeg hier de Pecorino Romano en een beetje zwarte peper aan toe. Klop nu op een snel tempo, met een vork, het ei-kaasmengsel tot er een crèmige en redelijk dikke saus ontstaat. Zet even opzij.
 3. Voeg de spaghetti toe aan het kokende water en kook de spaghetti al dente volgens de verpakking.
 4. Bak ondertussen de guanciale voor ongeveer 2 á 3 minuten in op middelhoog vuur (olie in de pan is niet nodig, de guanciale (en andere soorten spek) is al vet van zichzelf). 
 5. Giet de spaghetti af, maar zorg dat je een kopje van het kookvocht bewaard. Voeg de spaghetti toe aan de pan met guanciale. Let op! Vanaf hier wordt het gerecht een top óf een flop dus zorg dat je snel handelt. 
 6. Als de spaghetti in de pan met de guanciale zit, zet je het vuur uit (anders worden de eieren te snel gaar en krijg je droge meuk in de pan, willen we niet!). Voeg nu snel het ei-kaasmengsel toe aan de spaghetti en roer. De consistentie moet romig zijn: niet te waterig, maar ook zeker niet droog. Als het te vloeibaar wordt, voeg dan extra Pecorino Romano toe. Is het niet romig genoeg, dan komt het achtergehouden pastawater goed van pas. Voeg hier één of twee eetlepels van toe aan de spaghetti. 
 7. Schep de spaghetti op een bord, vergeet niet de guanciale onderin de pan en garneer af met pecorino romano en eventueel gehakte peterselie.

 

Stuur ons je reactie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Advertentie
Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Pinterest
Advertentie