Ottolenghi's orzo met garnalen, tomaten en gemarineerde feta

Home Made Chefs

Yotam Ottolenghi: een man naar ons hart én maag. Soms lopen we tegen een recept aan waar we opslag verliefd op worden. Dit wordt dan voor een tijd non-stop gekookt en overladen we ieder die het horen wil (of niet) met gebrabbel over hét betreffende recept en vooral met argumenten waarom je het moet maken. En gek genoeg vinden mensen het leuk en handig en krijgen een paar dagen of weken later wel een foto met hét recept dat gekookt is en meestal een opmerking in de trant van: 'geweldig! Dit ga ik vaker maken'. En dat vinden we dan toch weer leuk om te horen.

Omdat we de lezers van Home Made Chefs niet allemaal persoonlijk kennen (helaas), maar jullie wel iemand in je leven verdienen die je de lekkerste recepten tipt, gooien we het maar hier op inclusief ode aan Ottolenghi. Dus bij deze: het recept voor de orzo van je dromen. Een makkelijk en snelle eenpansmaaltijd. De venkel en sinaasappel geven een bepaalde draai en smaak aan het gerecht die het zo herkenbaar en bijzonder maken. Oh en die gemarineerde feta: make a bunch, want die is letterlijk overal lekker bij.

 

Ingrediënten voor Ottolenghi's orzo met garnalen, tomaten en gemarineerde feta

  • 200 gr feta, in blokjes van 1-2 cm
  • ½ tl chilivlokken
  • 4 tl venkelzaad, geroosterd en licht gekneusd
  • 250 gr orzo
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 dunne repen sinaasappelschil
  • 1 blik van 400 gr tomatenblokjes
  • 500 ml groentebouillon
  • 400 gr rauwe gepelde garnalen
  • 30 gr basilicumblad

 

Basisingrediënten op voorraad

  • 75 ml olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper

 

Benodigdheden

Hapjespan met deksel

 

Bereiding

  1. Meng in een middelgrote kom de feta met ¼ theelepel chilivlokken, 2 theelepels venkelzaad en 1 eetlepel olijfolie. Zet opzij.
  2. Zet een grote hapjespan op halfhoog tot hoog vuur. Voeg 2 eetlepels olijfolie, de orzo, 1/8 theelepel zout, en royaal versgemalen peper toe. Bak alles onder regelmatig roeren in 3-4 minuten goudbruin. Schep alles uit de pan en zet het opzij.
  3. Zet de pan weer op het vuur en giet de overgebleven 2 eetlepels olijfolie erin met ¼ theelepel chilivlokken en 2 theelepels venkelzaad, de knoflook en de sinaasappelschil. Bak alles 1 minuut tot de knoflook lichtbruin begint te worden en voeg de tomaten, bouillon 200 ml water, ¾ theelepel zout en royaal peper toe. Breng alles in 2-3 minuten aan de kook en roer de gebakken orzo erdoor. Sluit de pan, draai het vuur halfhoog tot laag en laat de orzo 15 minuten koken; roer hem een keer of twee goed om tot hij gaar is. Haal het deksel van de pan en laat de orzo nog 1-2 minuten koken tot hij de consistentie van risotto heeft. Roer de garnalen erdoor en laat ze in 2-3 minuten roze worden. Roer het basilicum door de orzo en dien meteen op, bestrooid met de gemarineerde feta.

 

Dit recept is afkomstig uit het boek Simple van Yotam Ottolenghi

Stuur ons je reactie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Advertentie
Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Pinterest
Advertentie