Salades / Bereidingstijd: 30-40 minuten / 4 personenen

Japanse handrolletjes met tofu, paddenstoelen & ingelegde groenten

Kookboeken

Vegan saai? Niet volgens Ching-He Huang. In het boek Asian Green geeft ze 100 vegan recepten geïnspireerd uit de Aziatische keuken. De Aziatische keuken staat bekend om de heerlijke en verrassende gerechten, die vaak traditioneel al vegan zijn. "De recepten zijn snel te maken, geschikt voor elke dag en zitten vol eiwitrijke ingrediënten zoals peulvruchten, granen en tofu. Van ontbijtjes tot wokgerechten en van party food tot desserts. Gerechten zoals misopannenkoekjes met mais & zoete aardappel, Koreaanse zeewiersoep of gerookte-tofudumplings in zoetzure bouillon halen het beste uit de Aziatische keuken naar boven."

Ingrediënten voor Japanse handrolletjes met tofu, paddenstoelen & ingelegde groenten

  • 300 g zilvervliesrijst 
  • 600 ml groentebouillon 
  • 1 el koolzaadolie 
  • 400 g stevige tofu, uitgelekt en in staafjes van 2 cm 
  • 200 g enoki-paddenstoelen of in plakjes gesneden verse shiitakes 
  • 1 el shaoxing (rijstwijn) of droge sherry 
  • 1 tl donkere sojasaus 
  • 2 el tamari of zoutarme lichte sojasaus 
  • 1 el heldere rijstazijn 
  • Snuf shichimi togarashi 
  • 1 el geroosterde sesamolie 
  • Handje fijngehakte bieslook 
  • 2 handjes babyspinazie 
  • 8 norivellen, diagonaal doormidden gesneden in 16 driehoekjes 

Voor de ingelegde groenten 

  • 1 komkommer, zaadlijsten verwijderd en in luciferreepjes 
  • 1 wortel in luciferreepjes 
  • 1 rode en 1 gele paprika in luciferreepjes 
  • 1 tl zwarte sesamzaadjes 
  • 100 ml gekruide rijstazijn 

Voor het serveren 

Sirracha, ingelegde gember, ingelegde gele rettich 

 

Benodigdheden 

Grote kom, kookpan, ondiepe schaal 

 

Bereiding 

  1. Doe voor de ingelegde groenten de komkommer, wortel, paprika’s, zwarte sesamzaadjes en gekruide rijstazijn in een grote kom. Dek de kom af en zet 20 minuten in de koelkast. 
  2. Spoel de zilvervliesrijst onder koud water tot het water helder is. Doe de rijst en groentebouillon in een middelgrote pan en breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat de rijst in 20 minuten gaar worden. Zodra de rijst gaar is, roer je de korrels los en verdeel je ze over een ondiepe schaal om af te koelen.
  3. Verhit een wok op hoog vuur tot hij begint te roken en schenk de koolzaadolie erin. Voeg zodra de olie heet is de tofu en paddenstoelen toe en roerbak ze 2 minuten. Blus het geheel dan af met de rijstwijn of sherry. Voeg de donkere sojasaus, tamari of lichte sojasaus en de heldere rijstazijn toe en maak de tofu voorzichtig los. Breng het geheel op smaak met de schichimi togarashi en geroosterde-sesamolie en roer door. Strooi de fijngesneden bieslook erover en schep het mengsel op een serveerschaal.  
  4. Haal de ingelegde groenten uit de koelkast en doe ze in een kom. Zet ook de spinazieblaadjes, rijst en norivellen klaar.  
  5. Leg een stuk norivel op je hand en vul de vel met wat rijst, ingelegde groenten, het tofu-paddenstoelenmengsel en wat spinazieblaadjes. Rol het op tot een ijshoorntje en dip het in de sirracha, garneer het met ingelegde gember en rettich.  

 Benieuwd geworden naar het boek van Ching-He Huang? Asian Green is te koop via bol.com

 

Stuur ons je reactie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Advertentie
Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Pinterest
Advertentie