Griekse spanakopita met spinazie en feta

Sterre
 

Ingrediënten voor spanakopita

 • 600 g verse spinazie 
 • 225 g feta, verkruimeld 
 • 12 tenen knoflook, gepeld 
 • 250 g filodeeg 
 • 1 el zwart sesamzaad 

Optioneel: platte peterselie/dille 

 

Basisingrediënten op voorraad 

Olijfolie 

Grof zout 

 

Benodigdheden 

Steelpannetje, wok of hapjespan, kwastje,  

 

Bereiding 

 1. Verwarm de oven voor op 200°C. Giet een flinke laag olijfolie in een klein steelpannetje en bak de knoflook zacht en goudbruin. Bewaar de olijfolie. 
 2. Zet een grote wok of hapjespan op het vuur. Schep een lepel olie waar je de knoflooktenen in gebakken hebt in de pan en bak hier de spinazie met een flinke snuf zout in tot het geslonken is. Laat de spinazie goed uitlekken. 
 3. Mix de uitgelekte spinazie met de feta en knoflooktenen.   
 4. Pak het filodeeg pas vlak voor het gebruik uit de vriezer. Rol het filodeeg uit. Leg 3 lagen filodeeg in de lengte dakpansgewijs op elkaar. besmeer met de olijfolie waar je de knoflook in gebakken hebt. Leg hier nog eens 3 vellen filodeeg op, zodat het extra sterk wordt. Verdeel onderaan  het filodeeg (2 cm boven de rand), in de lengte in een streep van het spinazie-fetamengsel. Laat aan beide zijkanten kanten ca. 2 cm over en klap deze naar binnen.
 5. Rol in de lengte de spanakopita op. Wanneer je een lange rol hebt, rol je ‘m nog eens op zodat het de vorm krijgt van een slakkenhuis. Leg de spanakopita voorzichtig in een (ronde)ovenschaal of pan die in de oven kan. Herhaal dit proces met de overige 4 filobladeren en verleng hier je eerste rol mee, zodat-ie langer wordt.
 6. Besmeer de bovenkant met de knoflookolie, verdeel de sesamzaadjes er overheen en bak in ca. 15 minuten goudbruin in de oven.  
 
 
 
 

 

Stuur ons je reactie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Advertentie
Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Pinterest
Advertentie