Zoet en gebakken / Bereidingstijd: 1+ uur / 8+ personen

Dronken cake met rum-rozijnen en butterscotch

dronken cake

Ingrediënten voor de dronken cake:

  • 75 milliliter rum, om de rozijnen in te weken
  • 100 gram rozijnen
  • Zonnebloemolie, om de cakevorm licht mee in te vetten.
  • 100 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 gram suiker
  • 2 eieren
  • Snufje zout
  • 100 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ eetlepel bloem
  • 2 eetlepel roomboter
  • 90 gram bruine suiker
  • 100 milliliter room
  • Half vanillestokje, opengesneden

 

Extra benodigdheden:
Keukenmachine of handklopper
Cakevorm welke in de Airfryer past – 1 grote of 8 kleintjes

 

Bereiden:

  1. Schenk de rum in een klein bakje en meng hierin de rozijnen. Verhit dit kort in de magnetron en laat dan de rozijnen minimaal een half uur wellen. Vet een cakevorm in met een beetje zonnebloemolie. 
  2. Klop de roomboter samen met de suiker luchtig, klop er dan één voor één de eitjes doorheen. Voeg er een snuf zout, de 100 gram bloem en de theelepel bakpoeder aan toe en klop het geheel nog eens kort door.
  3. Giet de rozijnen af maar bewaar de rum. Dep de rozijnen droog en wentel ze door een halve eetlepel bloem, zodat de rozijnen goed in de cake blijven zitten. Meng de rozijnen nu door het cakebeslag. Vul de cakevorm tot net onder de rand. 
  4. Bak de grote cakevorm in circa 20 minuten op 160°C graden in de Airfryer. De kleine cakejes zijn na ongeveer 10 minuten al klaar. Om te testen of de cake gaar is kun je een satéprikker in de cake prikken, als de satéprikker er droog uitkomt, is de cake gaar. Als dat niet het geval is verleng je de baktijd steeds met 5 minuten. Laat de cake na het bakken eerst iets afkoelen voor je hem uit de vorm stort.
  5. Om de butterscotsch te maken verwarm je 2 eetlepels boter met de bruine suiker, het halve vanillestokje en de helft van de room. Kook dit zo’n 3 minuutjes op matig vuur door. Daarna voeg je de rest van de room toe, en haal je het pannetje van het vuur. De butterscotsch is het lekkerst als deze warm wordt geserveerd.
  6. Als je de cake uit de vorm gestort hebt, schenk je er de overgebleven rum overheen en serveer je hem met de warme butterscotsch. 

Het recept voor de dronken cake komt uit het boek: Airfryer

Samenwerkingen:
Bowls and Dishes
Saskia Lelieveld

 

 

Stuur ons je reactie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Advertentie
Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Pinterest
Advertentie