10 vragen aan Rukmini Iyer! Kookboekenauteur en koningin der bakplaten

Sterre

Rukmini is kookboekenauteur, foodstyliste, receptontwikkelaar en beter bekend als de koning der bakplaten. Met de bakplaat als hoofdrolspeler schreef ze kookboeken als De Wereldse-, Snelle-, Groene-, Makkelijke- en sinds kort ook De Zoete Bakplaat. Wij vroegen haar tijdens een interview het hemd van het lijf en ontfutselden daarbij haar meest gebruikte kooktricks, haar favo keukentools (naast de bakplaat, natuurlijk) en tips over de inhoud van de per-fec-te voorraadkast.

 

1. Als koningin der bakplaten, vertel ons: waarom de bakplaat?

Oeh, heb je even? Ten eerste is het mijn favoriete tool omdat je makkelijk kunt koken voor zowel een klein als groot gezelschap. Of je nu voor één of zes personen kookt, het maakt niet uit. Daarnaast is de hands-off tijd een ideaal puntje. Vanaf het moment dat je je eten in de oven schuift heb je er (nauwelijks) meer omkijken naar. Als je bezig bent met kids of werk hoef je dat niet te laten vallen voor het koken. Het draait allemaal om minimum effort, maximum flavor.

 

2. Welke ingrediënten MOETEN onze lezers in huis in hebben?

Haha, ik heb een gênant volle voorraadkast wat ideaal is voor het testen van nieuwe recepten, maar als ik wat dingen zou moeten zeggen dan ga ik voor sesamolie en vissaus en laten we vooral niet de citroenen en limoenen vergeten. Zelf ga ik door een absurd ordinaire hoeveelheid olijfolie heen in de maand, dus het is altijd goed om hier een voorraad voor aan te leggen. Pfoe, zo kan ik nog wel even doorgaan, want wat denk je van Maldon zout? En als laatste noten, verschillende soorten noten om je salades op te krikken. Noten zijn precies wat salades knapperig maken. Alles wat onder de noemer ‘crispy’ valt, daar val ik als een blok voor.

 

3. Wat is - naast de bakplaat – je favoriete keukentool?

Ben je klaar voor mijn liefdesverklaring aan de Microplane? Oké, ik weet dat-ie niet in de vaatwasser mag, maar whatever. Voor de rest ben ik meer dan goed voor mijn Microplane en is het een van m’n meest gebruikte tools. Natuurlijk voor het raspen van Parmezaan, citroenen en limoenen, maar denk ook aan knoflook en gember. Ik schil m’n gember niet eens meer en waarom snijden als je ook kan raspen? Ja, precies!

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Rukmini Iyer (@missminifer)

 

4. Voor welk eten haal je je neus op?

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar avocado’s. Ik gebruik ze wel in recepten hoor, want heel de wereld is in de ban van avocado’s, maar laten we eerlijk zijn… Smaak hebben ze niet echt toch? Misschien als je er een enorme hoeveelheid limoensap over uitknijpt, maarja wat maak je dan niet lekker? Tenzij het over de guacamole van m’n zus gaat trouwens. Daar zeg ik nooit nee tegen.

 

5. Wat is je ultiem favoriete doordeweekse recept?

Dat verandert met de tijd, maar momenteel wil ik mezelf graag hard maken voor pasta bakes. Het heeft koolhydraten, crunch, kaas en is gewoon altijd lekker.

 

6. Wat is voor jou hét comfortfood?

Alles wat gefrituurd is! Vroeger maakte mijn moeder een Indiaas gerecht wat bestaat uit aardappel en kaas met een krokante korst van broodkruim en dit alles gefrituurd. Ik zeg het je: heaven!

 

7. Hoe bedenk je nieuwe recepten? Waar haal je je inspiratie vandaan?

Panic first! Haha, daarna begin ik gewoon met één ingrediënt en probeer de rest van het recept er omheen te bouwen. Vaak begin ik met het koolhydraten ingrediënt, want dat is voor mij het belangrijkste en daarna ga ik door met de soort keuken die ik eraan wil hangen. Verder haal ik mijn inspiratie uit mijn honger: waar heb ik nu zin in? Én de ultieme tip die ik je graag wil meegeven (al verklap ik nu waarschijnlijk het geheim van heel recept-ontwikkelend Engeland) is The Flavour Thesaurus – De Smaakbijbel in het Nederlands. Een geschenk uit de hemel en heeft me meerdere malen uit de brand geholpen. Dit boek bevat eigenlijk een A tot Z van ingrediënten en vertelt je precies wat bij wat past. Een fantastisch startpunt voor je recepten.

 

8. Wat zeg je tegen mensen die aankomen met: ‘ik kan niet koken hoor’?

Ik zou zeggen: You can! De bakplaat serie neemt de moeilijkheidsgraad van het koken totaal weg. Alles wat je hoeft te doen is de oven aanzetten, wat groentes snijden en dat is het. Ik weet niet eens of je dat wel koken mag noemen? Ik denk dat als je denkt dat je niet kan koken je gewoon één keer een gerecht maken en dat is vanaf waar je gaat werken. Vanaf daar sta je veel zelfverzekerder in de keuken, omdat je dat ene gerecht helemaal zelf hebt gemaakt.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Rukmini Iyer (@missminifer)

 

9. Wat is dé truc die je mensen wil meegeven als het om koken gaat?

Limoensap! Oké, dat is misschien niet echt een truc, maar het is toch wel dé truc die ik je wil meegeven. Bijvoorbeeld: als je eten proeft en je mist dat ‘iets’, maar je kunt niet per se achterhalen wat. Het heeft genoeg zout en pit, maar toch een gemis, dan heb ik het antwoord voor je: zuur. Een klein scheutje citroen- of limoensap doet wonderen. Het verheft de smaak en zorgt ervoor dat alle ingrediënten een geheel vormen.

 

10.  Last, but not least: wanneer mogen we je (droom van een) cakewinkel komen bezoeken?

Haha, oh zou dat even fantastisch zijn! Zie je het al voor je? Met hartige happen en een wijnbar. Maar als we echt praktisch denken is het momenteel meer een fantasie. Vraag het me nog eens over een jaar of 20, als de kinderen het huis uit zijn.

 

Wij zijn fan van Rukmini en haar bakplaat kookboekenserie. Wij mochten ons favoriete recept met jullie delen uit haar nieuwe boek: De Zoete Bakplaat. Wij aten onze vingers bij het recept van de arretjes cake op en dat kunnen jullie ook. 

 

 

 

 

Stuur ons je reactie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Advertentie
Over Home Made Chefs

Home Made Chefs is het platform voor iedereen die wel eens in de keuken staat! Dagelijks delen wij leuke recepten, mooie video's en interessante food-facts.

Pinterest
Advertentie